nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / Védőoltási Hét oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
november 2020
előre
Védőoltási Hét
A védőoltások évente milliók életét mentik meg – többek között erre hívja fel a figyelmet az Európai Védőoltási Hét.

Lakossági tájékoztató - Védőoltási Hét - (2013.04.22.-2013.04.28.)

A védőoltások évente milliók életét mentik meg – többek között erre hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodája által meghirdetett Európai Védőoltási Hét.
A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek terén Magyarország olyan eredményeket ért el, melyekre joggal lehet büszke. A 99 % körüli átoltottságot, valamint a sporadikus szintre szorított, védőoltással megelőzhető gyermekkori fertőző megbetegedések terén elért eredményeket nem véletlenül irigylik tőlünk a keletre és a nyugatra fekvő országok egyaránt. A magyarországi kötelező védőoltási rend 1876-tól – a himlő elleni védőoltás bevezetésétől – fejlődött a mai szintre. Jelenleg hazánkban tíz fertőző megbetegedés ellen oltunk az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rend keretében.
Az elmúlt három évben az Egészségügyi Világszervezet Európai Régiójában 90 ezer kanyaró megbetegedés fordult elő, az esetek négyötödét az Európai Unió tagállamaiban regisztrálták. A rubeola fertőzések száma az európai régióban tavaly meghaladta a 20 ezret.
Magyarországon 1951-60 között évente átlagosan több mint 40 ezer megbetegedés fordult elő és 150 beteg halt meg kanyaróban. A korszerű védőoltási stratégia bevezetését követően az 1990-es években a megbetegedések száma évente 1-33 között változott, kanyaró okozta halálozás nem fordult elő. 2002 óta hazai eredetű megbetegedést nem jelentettek.
Magyarországon az 1971-1980 között regisztrált több mint 40 ezer átlagos évi megbetegedési szám napjainkra 50 alá csökkent a rubeola (rózsahimlő) esetében. Hazánkban 1989 óta oltanak rubeola ellen. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) célkitűzése a veleszületett rubeola felszámolása a rubeola elleni védőoltások széleskörű alkalmazásával.
Az Esztergomi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézetének illetékességi területén az elmúlt években a terület átoltottsága az alábbiak szerint alakult:
TBC megelőzésére (BCG oltóanyag) : 100 %
Diftéria-pertussis-tetanusz (torokgyík-szamárköhögés-merevgörcs) megelőzésére (Pentaxim oltóanyag): 96 %
Morbilli-Mumpsz-Rubeola (kanyaró-járványos fültőmirigy gyulladás- rózsahimlő) megelőzésére (MMR oltóanyag): 96 %
Az életkorhoz kötött kötelező oltásokat 11 éves kortól iskolai kampányoltások keretében végezzük, Hepatitis B (májgyulladás), MMR , Diftéria-Tetanus-Pertussis elleni vakcinákkal. Átoltottság: 98 %.
A kedvező eredmények megőrzése mindannyiunk érdeke, ennek fenntartásáért tegyen Ön is meg mindent szűkebb és tágabb környezetében!

A lakossági tájékoztatót összeállította: Dankó Andrea járványügyi felügyelő
Sipos Tamásné járványügyi felügyelő
A lakossági tájékoztatót jóváhagyta: Dr. Solti Hilda járási tiszti főorvos
Esztergomi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézet

[ 2013.04.24. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-