nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Új Népház oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Új Népház
A gálaműsorral meg is nyitották a kulturális központnak szánt intézményt és nem is, ugyanis a színházi előadásra még szeptemberig várni kell.

Csak a Művészetek Palotája vetekedhet az új Népházzal

A Bányász Néptáncegyüttes férfi táncosai egy építőbrigádnak öltözve mutattak be táncos produkciót; ezt az előadás láthatták először a felújított Jászai Mari Színház, Népház színpadán vasárnap este a meghívottak.


Mindenki érdeklődő tekintettel szemlélte az új Népházat (Fotó: K. T. J.)

A gálaműsorral meg is nyitották a kulturális központnak szánt intézményt és nem is, ugyanis a színházi előadásra még szeptemberig várni kell.

Bencsik János polgármester köszöntőjében kiemelte: a Magyar Általános Kőszénbányák Részvénytársaság a kulturális életet is fontosnak tartotta, ezért épült fel a Népház.

– Miután a hivatásos színházi élet csak az önkormányzatiság hajnalán indult, az 1979-es átépítésnél nem vették figyelembe a professzionális színjátszás igényeit. A Népház bővítéssel egybekötött felújításával olyan kulturális központ létrehozását céloztuk meg, amely falai között változatos színházi előadások mellett, konferenciák, bálok, koncertek megtartására alkalmas – fogalmazott a polgármester.

Dr. Schvarcz Tibor országgyűlési képviselő felelevenítette saját emlékeit a régi Népházról, például amikor az utolsó csille kigördülése után itt búcsúztatták a bányát.

– Nagyságában és funkciójában csak a Művészetek Palotája vetekedhet az új Népházzal. Bár nem hivatalos avatón veszünk részt, március 15-e alkalmas, hogy köszöntsük a felújítást – emelte ki a képviselő.

Fordulópontnak nevezte az intézmény életében az 1963-as évet, amikor Éless Béla megalapította a Bányász Színpadot. Párhuzamot vont az építkezés és a felújítás között abban a tekintetben is, hogy az első világháború idején is nehéz körülmények között zajlottak a munkálatok.

Müllner Helga

Forrás: www.kemma.hu


[ 2009.03.17. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek