nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Szobor felújítás oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Szobor felújítás
Süttőről szállítanák Kolozsvárra a szükséges köveket a Mátyás-szoborcsoport restaurálásához
Bár a Mátyás-szoborcsoport restaurálásához szükséges pénzkeret még mindig nem állt össze, a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium levelet küldött a kolozsvári önkormányzatnak, melyben a szaktárca illetékesei kifejtik álláspontjukat a felújítási munkálatokkal kapcsolatban.

Az OKM szerint a szobor talapzatából hiányzó köveket az Esztergom melletti Süttő falu határában levő bányából kellene hozni, hiszen a korábbit is onnan szállították 1902-ben. Ugyanakkor azt is leszögezik: a kulturális minisztérium képviselői a kolozsvári önkormányzattal közösen felügyelnék a kivitelezést.

A Tăriceanu-kormány 1,6 millió lejt, azaz közel 435 ezer eurót utalt ki a szoborcsoport restaurálására, a kolozsvári városi tanács pedig november 4-i ülésén jóváhagyta a célirányos támogatást.

Az eredeti tervek szerint a restaurálást tavaly, Mátyás király születésének 565-ik, és trónra lépésének 550-ik évfordulóján, a Reneszánsz Évében kellett volna befejezni.

A kivitelezés azonban az anyagiakat illetően azért késett, mert a magyar fél sokallta a 2007 decemberében Kolozsváron elfogadott megvalósíthatósági tanulmányban megállapított 4,1 millió lejt, azaz 1,2 millió eurót.

[ 2009.02.27. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek