nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / Rákellenes Világnap 2013 oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
november 2020
előre
Rákellenes Világnap 2013
Szűréssel egybekötött egészségvédelmi tájékoztató Lábatlanon is, a Gondozási Központban 2013. február 5-én, 11 órától

Rákellenes Világnap 2013. február 4.

Rákellenes Világnapot 2000 februárjától tartunk, akkor volt ugyanis Párizsban az első rákellenes világkongresszus.
A daganatos megbetegedések okozta halálozás hazánkban továbbra is a 2. vezető halálok. 2011-es adatok alapján kismértékben nőtt a daganatos betegségek miatt bekövetkező halálozás. Szűkebb térségünkben, az Esztergomi járásban igen nagyszámú a rákos megbetegedésből eredő halálozás. A rosszindulatú daganatos betegségek miatt bekövetkező halálozás nőknél és férfiaknál egyaránt magasabb térségünkben, mint az országos átlag.
A Rákellenes Világnap alkalmából a daganatos betegségek időben történő felismerése érdekében a szűrővizsgálatokon való rendszeres megjelenésre ösztönözzük az embereket, mivel az elmúlt években a szervezett ingyenes népegészségügyi emlőszűréseken riasztóan alacsony volt a részvétel, átlagosan a behívottak alig több mint 50 %-a vett részt. A behívóleveles méhnyak-szűrésen még kisebb volt a részvétel. Felhívnánk a figyelmet a rendszeres bőr rákszűrésre, férfiaknál a prostata szűrésre, és egyéb szűrővizsgálatokra, melyekről a háziorvosok tájékoztatást adnak.

Kérjük, ne feledjék! Egészséges életmóddal a daganatos betegségek jelentős része megelőzhető.
Főbb rizikótényezők a dohányzás és egyéb élvezeti szerek rendszeres használata, a mértéktelen alkoholfogyasztás (tüdő, máj, emésztőszervi daganatok), az egészségtelen táplálkozás (vastagbél, végbél daganatok, prostata daganat). Hozzájárulhat a mozgásszegény életmód, a túlhajszoltság, a regenerálódásra fordított idő hiánya (minden daganattípus oka lehet), a helytelen napozás, a túlzott szolárium használat (bőrrák), a stressz, stressz-kezelés hiánya (minden daganat oka lehet), a személyi higiénia és a szájápolás hiánya (elsősorban szájüregi daganatok) és egyéb külső környezeti tényezők (vegyi anyagok, mérgező anyagok, környezeti ártalmak stb.)
Különösen ajánlott megelőző vizsgálatokon részt venni azoknak, akik családjában már előfordult daganatos megbetegedés.

Az Esztergomi Járásban 2013-ban számos településen lesz ingyenes népegészségügyi célú emlőszűrés.

2013.február 13-tól Nagysápon, 15-től Sárisápon, 21-től Tokodon várja a behívott 45-65 év közötti nőket a mobil emlőszűrő busz. Az Esztergomi Járási Népegészségügyi Intézet munkatársai 1-1 szűrési napon, így február 13-án Nagysápon, 20-án Sárisápon, 21-én Tokodon életmód tanácsadást tartanak a szűrőbuszhoz közel álló művelődési házakban, polgármesteri hivatalokban.
Ebben az évben területünkön még 14 településen lesz emlőszűrés, ezért kérjük, a helyi írott, és elektronikus sajtóban figyeljék a Népegészségügyi Intézet felhívását a szervezett népegészségügyi szűrések helyéről és időpontjáról, és vegyenek részt az ingyenes szűrésen annak tudatában, hogy az időben felismert rákos megbetegedések legtöbb fajtája ma már jó eséllyel gyógyítható és szűréssel megelőzhető a korai, értelmetlen halál.

A Rákellenes Világnap alkalmából az Esztergomi Járási Népegészségügyi Intézet munkatársai a Dorogi Vöröskereszt által szervezett véradások helyszínein is tartanak ingyenes, szűréssel egybekötött egészségvédelmi tájékoztatást:
2013. február 5-én Lábatlanon az Idősek Gondozóházában 11 órától
február 7-én Tokodaltárón a Művelődési Házban 14.00 órától
február 11-én Leányváron a Művelődési Házban 14.30 –tól
február 21-én Tokodon a Művelődési Házban 13.30-tól
február 27-én Piliscséven a Művelődési Házban 13.00 órától.


Dorog, 2013.01.31.

Esztergomi Járási Népegészségügyi Intézet
Sajtóanyagot összeállította:Éberhardtné Berecz Zsuzsanna egészségfejlesztő
Közlésre jóváhagyta: Dr Solti Hilda járási tisztifőorvos

[ 2013.02.01. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-