nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / Rákellenes világnap oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
november 2020
előre
Rákellenes világnap
Szűkebb térségünkben a Dorogi és az Esztergomi kistérségekben is igen nagyszámú a rákos megbetegedésből bekövetkező halálozás.

Rákellenes Világnap 2011. február 4.

2000 februárjában, Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét RÁKELLENES VILÁGNAP-pá nyilvánította.

A Rákellenes Világnap ráirányítja a figyelmet erre a hazánkban is egyre súlyosabb népegészségügyi problémára.
A daganatos megbetegedések okozta halálozás a 2. vezető halálok hazánkban.
Szűkebb térségünkben a Dorogi és az Esztergomi kistérségekben is igen nagyszámú a rákos megbetegedésből bekövetkező halálozás. Mind a Dorogi, mind az Esztergomi kistérségben a rosszindulatú daganatos betegségek miatt bekövetkező halálozás nőknél és férfiaknál egyaránt magasabb az országos átlagnál.


2. ábra: Haláloki struktúra a Dorogi, Esztergomi kistérségben, 0-X éves férfiak, 2004.
Forrás: Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ


3.ábra: Haláloki struktúra a Dorogi, Esztergomi kistérségben, 0-X éves férfiak, 2008.
Forrás: Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ


4. ábra: Haláloki struktúra a Dorogi, Esztergomi kistérségben, 0-X éves nők, 2004.
Forrás: Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ


5. ábra: Haláloki struktúra a Dorogi, Esztergomi kistérségben, 0-X éves nők, 2008.
Forrás: Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ

A Rákellenes Világnap kapcsán, és a rendkívül kedvezőtlen adatok ismeretében nyomatékosan felhívjuk a lakosság figyelmét egészségük megőrzésére, és a teljesség igénye nélkül, az egészséget leginkább veszélyeztető rizikótényezőkre:
• dohányzás, és egyéb élvezeti szerek rendszeres használata, mértéktelen alkoholfogyasztás (tüdő, máj, emésztőszervi daganatok)
• egészségtelen, rostszegény táplálkozás (vastagbél, végbél daganatok)
• ülő életmód, mozgáshiány, pihenésre, regenerálódásra fordított idő hiánya, egyensúly felborulása (minden daganattípus oka lehet)
• helytelen napozás, túlzott szolárium használat (bőrrák)
• stressz, stressz-kezelés hiánya (minden daganat oka lehet)
• személyi higiénia hiánya, fogmosás hiánya (elsősorban szájüregi daganatok)
• külső környezeti tényezők (vegyi anyagok, mérgező anyagok, környezet szennyezettség stb.)

Külön felhívjuk a figyelmet, hogy vegyenek részt a szűrővizsgálatokon, éljenek a lehetőséggel, menjenek el a szervezett népegészségügyi szűrővizsgálatokra, a nőknek szóló, térítésmentes, behívóleveles méhnyak-, és emlőszűrésekre, a fogorvosok által végzett szintén ingyenes szájüregi szűrésekre, és háziorvosuk külön behívására esetén egyéb szűrővizsgálatokra, abban az esetben is, amennyiben nem érzik betegnek magukat.

Kérjük, a helyi írott, és elektronikus sajtóban figyeljék a Népegészségügyi Intézet felhívását a szervezett népegészségügyi szűrések helyéről, és időpontjáról.
Ne feledjék! Az időben felismert rákos megbetegedések legtöbb fajtája ma már jó eséllyel gyógyítható, és szűréssel megelőzhető a korai, értelmetlen halál.

Panaszmentes, hosszú, egészséges életéveket kívánunk mindenkinek!

Dorogi, Esztergomi Kistérségi Népegészségügyi Intézet

[ 2011.02.03. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-