nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Puszták Népe oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Puszták Népe
Péntektől vasárnapig rendezik meg a Pünkösdi Lófuttatással egybekötött Puszták Népe Lovasviadalt Komárom-Kabátfalun, a Szarvasvárban.

Puszták Népe Lovasviadal Komáromban

Péntektől vasárnapig (május 14.-16.) immár harmadik alkalommal rendezik meg a Pünkösdi (Ispilángi) Lófuttatással egybekötött Puszták Népe Lovasviadalt Komárom-Kabátfalun, a Szarvasvárban. A látványos lovasviadalon játékokat, próbákat kell megoldani. A verseny közben népies programok, kézművesek, gyalogosok, lovasok bemutatóit láthatjuk.

Pénteken tábornyitás, délután négytől Hadiszemle, a harctér közös bejárása, gyakorlás, majd este héttől harcosok ünnepélyes fogadása szerepel a programban. Szombaton délelőtt tíztől láthatjuk a hadba vonulók körmenetét Baráth Gabriella vezetésével, Tóth Tibor táltosok, Regélő Fehér Táltosok dobcsapata és Ács Bálint színművész közreműködésével. A viadal 11-kor kezdődik. Délután kettőkor a harci bemutatókat nézhetjük meg. A résztvevők: Kassai Lovasíjász Iskola Sereghy Törzse, Visegrádi Szent-György lovagrend, Szent-László lovagrend valamint a komáromi Shinkendó japán harcművészeti iskola növendékei. Háromkor indul a Hadicselekedetek számbavétele és a legvitézebb harcos Pünkösdi királlyá és lovának Táltoslóvá választása. Este fél hétkor Moldvai csángó táncházba várnak minket Hodorog András és barátai vezetésével. A látványos lovasprogramok mellett, kézműves és kirakodó vásár, kézműves gyermekfoglalkozások színesítik a programot.

A rendezvény célja többek között az Ispiláng ünnepének életrekeltése, mely a magyar érzelmű lovasok és érdeklődők megszólítása, egymással való szorossabb együttműködése, szövetsége, barátsága érdeklében jött létre.

Eleink Ispiláng ünnepén a szellem, a tudás, bölcsesség, szeretet születését ünneplték. Ispiláng a nagy tűzgyujtások és a nagy lófuttatás ideje, valamint ekkor áldoztak fehér lovat Má-nak a Magyarok Istenének az Égi Lovasnak tiszteletére. A lófuttatás győztese elnyerte az egy esztendeig tartó Pünkösdi király címet, lova pedig a Táltosló nevet.

Forrás: www.kekduna.hu


[ 2010.05.12. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-