nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Polgármesteri Dicséret A. Bak Péternek oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Polgármesteri Dicséret A. Bak Péternek
Lábatlan város közösségi életében betöltött művészeti tevékenysége elismeréseként A. Bak Péter Polgármesteri Dicséret kitüntetésben részesült

„Nehéz dolog a festészet, hát még a művészet!”

A címbeli idézet A. Bak Péter Corvin-díjas festőművésztől származik, akinek 2015. október 19-én nyílt meg jubileumi, gyűjteményes kiállítása Lábatlanon, a Gerenday Közösségi Ház és a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület szervezésében. A kiállítást a Magyar Festészet Napja, és az alkotó 65. születésnapja tette időszerűvé, valamint, hogy 40 évvel ezelőtt volt a művész első kiállítása a legendás Eötvös Klubban. Az elmúlt 40 év keresztmetszetét adja a kiállított 33 mű. Egy kivételével olajképeket láthatunk. Sok barát, festőművész kolléga jelent meg, hogy együtt ünnepeljen.
A vendégeket Szabó Ildikó, a Közösségi Ház igazgatója köszöntötte. Majd felkérte Dr. Bárdos István művelődéstörténészt, hogy mondja el ünnepi köszöntőjét és nyissa meg a kiállítást.
A beszéd első részében a Magyar Festészet Napjáról hallottunk. 2002-ben néhány lelkes művész - Bráda Tibor ötlete alapján - elhatározta, hogy Szent Lukács napja, október 18-a legyen ünnep, a Magyar Festészet Napja. Az ötletből tett lett, egyre terebélyesebb, és tartalmasabb, rangos fesztivál bontakozott ki. Miért éppen ehhez a naphoz kapcsolódik ez az esemény? Szent Lukács orvos volt és festő. Úgy tartják, hogy a római Maria Maggiore Bazilikában őrzött Mária képet ő festette, egyes vélekedések szerint megfestette Jézus arcát is. Ezért a festők védőszentjeként tisztelik.
Bárdos István szólt a művészet gyógyító erejéről és két legendát is elmesélt ezzel kapcsolatosan. Majd idézte Babits Mihály sorait az Örökkék ég… kezdetű verséből: „Hiszek a művészetben, mely kinyitja elénk a világot. Hiszek a lélekben, mely szereti a világot. S hiszek a békében. Hiszek a harmóniában, melyre vágy a lélek.” Párhuzamot vont a festői és a költői hitvallás között, mert a kiállított képek ilyen gondolatokat ébreszthetnek a szemlélőben.
A folytatásban a kiállító művész szakmai életútját vázolta fel az előadó. Művészeti tanulmányait édesapja, P. Bak János festőművész műtermében, a Képző- és Iparművészeti Iskolában, Dési Huber István Szabadiskolában, a Ferenczy Károly Körben, az ELTE Képzőművész Körében és a Moholy-Nagy László Művészeti Stúdióban végezte. Tanárai P. Bak János, Lossonczy Tamás, Fischer Ernő, Sváby Lajos, Szalai Zoltán, Kokas Ignác, Samodai József, Luzsicza Lajos, Somogyi József és Szlávik Lajos voltak. Dolgozott a Bajai, Szolnoki, Kecskeméti, Szentendrei Művésztelepen. Ez utóbbi állomás olyan művészek ismeretségét hozta, mint Barcsay Jenő, Czóbel Béla. A köszöntő harmadik részében a kiállítás képeiről esett szó. „Művészünk megtanult mindent, amit megtanulhatott”- mondotta Bárdos István. Elismerő szavakkal nyilatkozott az alkotásokról, amelyek tőmondatok és a lényeget láttatják. Játékosság, humor, jó ízlés, visszafogottság jellemzi a műveket. Gyönyörű fények, harsogó zöldek kápráztatnak el, remek példa erre a „Az eső után”, „Badacsonyi naplemente” és a „Platánok” című alkotások.
Művészünk 2008-tól Lábatlanon él, megfestette a környék szépségeit is, a „Duna-parti sétány”, „Ártéri fák”, „Fasor ősszel” című festmények, mindenki számára felismerhető, ismerős helyeket örökítenek meg. Az életképek variációi is megjelennek, így a városi folklór, mint „Az utcai muzsikus” című képen is látható. A köszöntő beszéd elhangzása után, Dr. Bárdos István gratulált A. Bak Péter festőművésznek, a sokszínű tárlat megalkotásáért.
A folytatásban Szabó Ildikó méltatta a művész közösségi tevékenységét, amelyet a település érdekében kifejt, 2008 óta. Aktívan bekapcsolódik a társadalmi életbe, tevékenyen vesz rész a Közösségi Ház kiállításainak megszervezésében. Nevéhez fűződik a Lábatlani Művésztelep létrehozása, amely idén nyáron a 10. évfordulóját ünnepelte, Jubileumi Kiállítására a Gerenday Közösségi Házban került sor. A festés mellett az írásnak is sok időt szentel A. Bak Péter, művészeti íróként, tevékenységével, ismeretterjesztő, művészetelméleti vagy műkritikusi munkájával hozzájárul a magyar kortárs művészet közkinccsé tételéhez. Ezen felvezetés után jött a meglepetés.

Lábatlan város közösségi életében betöltött művészeti tevékenysége elismeréseként Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testülete A. Bak Pétert Polgármesteri Dicséret kitüntetésben részesítette, amit Dinnyés István polgármester adott át a művésznek.

Nem maradtak el a meghatott művész, köszönő szavai sem. A meglepetések sora nem ért véget, mert Wernke Bernát esztergomi költő, saját versét szavalta el - „Zizegő dal melegíti még”- amelyet A. Bak Péter köszöntésére írt.
A képek megtekintése következett. Ötletes megoldásként szavazni lehetett a Közönségdíjas képre. A legnépszerűbb alkotás a közönség véleménye alapján az „Eső után” című festmény lett. A kép, mintha ablakot nyitna a külvilág felé, megnyugtató színeivel, a csillogó vízfelületekkel, megragadja a néző képzeletét. A tájképek mellett, csodálatos csendéleteket is láthatunk a tárlaton. A „Napraforgók”, a „Bazsarózsák” című alkotások klasszikus virágcsendéletek, a „Gyümölcs csendélet” Cezanne világát idézi. Néhány portré is kiállításra került. A művész testvéréről készült szénrajz - „Bandi öcsém” – igényesen kidolgozott. A „Zöldruhás nő” esetében is nagyon jól oldotta meg feladatát a művész, mert az arckép visszatükrözi azt a korszakot, amelyben élt.

A 2015-ös esztendő jubileumi év A. Bak Péter számára. Négy nagy önálló kiállítást tervezett erre az évre, az Esztergomi Duna Múzeumban, az Erzsébetligeti Színházban, a MÚOSZ Székházban és itt, a lábatlani Gerenday Házban, a Magyar Festészet Napja alkalmából. Látva színpompás képeit, ismerve gazdag életútját, jó egészséget, erőt és sok sikert kívánunk az elkövetkezendő évekre.

A kiállítás megtekinthető: 2015. november 20-ig, hétköznap 9-16 óráig. A. Bak Péter (tel.: 00-36-30-215 8904) tárlatvezetést tart november 6-án (péntek) 15 órakor, november 13-án (péntek) 11 órakor. Szeretettel várja az érdeklődőket.


Írta :Szabó Lászlóné

Fotó: Szabó László


[ 2015.10.22. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-
-
-
-
-