nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Hirdetmények / Parlagfű oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
november 2020
előre
Parlagfű
 Esztergomi Járási Népegészségügyi Intézet - Parlagfű mentesítés sajtóanyaga - Tanácsok pollenallergiásoknak

Idén a parlagfű pollenszemeit július első felében még nem észlelték, amint azt az OKI Aerobiológiai Hálózatának Tatabányára vonatkozó 27. heti jelentése is tartalmazza.
A 27. héten július 1-től július 7-ig mért adatok szerint Tatabányán az előző hetihez képest már jelentősen magasabb volt a pollenterhelés.
Továbbra is a csalánfélék pollenszemeit regisztrálták legnagyobb számban – koncentrációjuk egész héten közepes volt, vasárnap magas szintet is mértek.
Még mindig jelentős terhelést jelent a pázsitfűfélék virágpora – pollenkoncentrációjuk a héten végig elérte a közepes, tüneteket okozó szintet.
Néhány szemet regisztráltak még a hárs, az útifű, a lórom, a fészkes virágzatúak, a libatopfélék, a kender és az ernyősvirágzatúak virágporából – legfeljebb alacsony koncentrációban.
A kültéri allergén gombák mennyisége elérte a nagyon magas szintet.
Parlagfű pollent még nem mértek a pollencsapdákban a 27. heti adatok alapján.
Az előrejelzés szerint a nyári gyomok időszakán belül a pázsitfűfélék és a csalánfélék mellett egyre több allergén gyomnövény pollenszórása lesz jelentős.

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata folyamatosan monitorozza a levegő pollenkoncentrációját.
Az alacsony koncentráció (0-9 pollen/m³ /nap) még általában nem okoz tüneteket. A közepes (10-29 pollen/m³) az érzékeny betegeknél már enyhe tüneteket vált ki, a magas kategória (30-99 pollen/m³) már minden betegnél tüneteket okoz, az igen magas kategória (100 pollen/m³ /nap felett) pedig minden parlagfű allergiásnál erős tüneteket vált ki.

A pollen allergiások számát csak becsülni tudjuk, amely mintegy 1,5-2 millió lehet. A pollenallergiásoknak azonban 40-60%-a allergiás a parlagfűre.
A parlagfű irtásra irányuló intézkedések csökkenthetik a légköri pollenkoncentrációt, ugyanis irtás nélkül még nagyobb lenne a szennyezés.
A parlagfű irtására mozgósító erő lehet a 15 ezer forinttól egészen 5 millió forintig terjedő büntetési tétel is.
Az Esztergomi Járási Hivatal Népegészségügyi Intézete idén is felhívja a lakosság figyelmét a parlagfű virágzás előtti irtására saját és embertársaik egészségének megőrzése érdekében
Az elmúlt évek gyakorlatát követve a bejelentés két úton történhet:
1. Bejelentést tehetnek elgyomosodott belterületi magántulajdon és belterületi közterület esetén a települési önkormányzatnak, akik július 1-től élhetnek a bírságolás lehetőségével.
2. A külterületek feltérképezése, a szankcionálás a Növény és Talajvédelmi Szolgálat feladata. A gyomos területek tulajdonosai (akár magánszemélyek, akár gazdálkodó egységek, vagy ipari üzemek), akik június 30-ig nem végezték el az első gyommentesítést bírságra számíthatnak.

Néhány jó tanács pollenallergiásoknak

A parlagfű allergiások augusztus és szeptember hónapban elsősorban a magas hegyekben tudnak zavartalanul üdülni.
Sajnálatosan már a horvát tengerpart sem parlagfű-mentes. A Földközi tenger vidékeit fel lehet keresni, ugyanis a parlagfű nem él meg a nagyon meleg, száraz területeken. Az allergiások, ha autóban utaznak, ne nyissanak ablakot, jó, ha az autó pollenszűrésre is alkalmas levegőszűrővel felszerelt.
A parlagfű allergiások virágzási időben ne irtsanak parlagfüvet és nem javasolt leheveredniük a fűre, hiszen földközelben még magasabb a pollenkoncentráció, mint amit a pollencsapdák mérnek.

Magas légköri pollenkoncentráció esetén ajánlott a parlagfű allergiásnak minél kevesebb időt tölteni a szabadban, különösen a 10.00-14.00 óra közötti időszakban. A déli órákban a legmagasabb a napi pollenkoncentráció.

Szellőztetni éjfél és hajnali négy óra között tanácsos.

A lakásban gyakran kell porszívózni, hasznos a vizes lemosás, felmosás is.
A pollenallergiások gyakran mossanak hajat, hogy eltávolítsák a hajra tapadó pollenszemeket, mert azok éjszaka a párnára tapadva és belélegezve okozhatnak problémát. Hasonló okokból ajánljuk a gyakori ruhaváltást is, és a párnahuzat gyakori mosását.
A kimosott ruhát a pollenallergiások ne szárítsák a szabadban!
A cipőket is tanácsos gyakran letisztítani nedves ruhával, hogy a rátapadt pollenszemeket eltávolítsák!
A pollenallergiásoknak hasznos, ha folyamatosan figyelemmel kísérik az OKI honlapján a pollennaptárt, és ennek megfelelően legalább a virágzás előtt két héttel megkezdik a terápiás megelőzést, hogy tüneteik mérséklődjenek a pollenszórás megindulásakor.

Friss információ
Az Országos Környezet egészségügyi Intézet (OKI) – egy nemzetközi együttműködés részeként - az allergiások számára Pollen Napló „szolgáltatást” indított a www. pollendiary.com/Phd/hu címen elérhető weblapon, melyen regisztrációt követően az allergiások személyre szabott hasznos információkhoz juthatnak.
Fontos kiemelni, hogy az interneten kapott hasznos információk nem zárják ki a szakorvosi kezelést. Az allergia tüneteivel minél hamarabb forduljanak szakorvoshoz, és a kezelőorvos javaslatára szedjenek allergia ellenes gyógyszereket. Az öngyógyítás veszélyes is lehet, különösen gyermekek esetében.

Dorog, 2013. 07.16.

A sajtóanyagot összeállította:
Éberhardtné Berecz Zsuzsanna egészségfejlesztő


[ 2013.07.18. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-