nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Nyári estéken a szabadba költözik a kultúra oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Nyári estéken a szabadba költözik a kultúra
Ezen hónapokban koncertek széles kavalkádja, illetve színházi előadások sorozata váltja egymást a szabadban.

A nyár kellős közepén járunk, ami a szabadtéri rendezvények szezonját hozza magával. Ezen hónapokban koncertek széles kavalkádja, illetve színházi előadások sorozata váltja egymást a szabadban.

Ilyen a kínálat a megye több városában is. A termek és a színházak zárt falaitól mentesen, a friss levegőn különböző műsorszámokkal találkozhatunk a tatai, komáromi, esztergomi és lábatlani szabadtéri színpadon is. A tatai Gottwald étterem - családias környezetet kínálva - immáron három éve szervez koncerteket, melyek hangzásvilágukban, fénytechnikai megoldásukban egészen más élményt nyújtanak. Hatalmas sikerként könyvelhetőek el. Az idén sem lesz ez másképp, sőt a szabadban előadott színházi műsor került a hotel, egyben étterem programajánlójába.

Tatán az Angol parkban található szabadtéri színpad a nyárra igazi különlegességeket kínál főként a könnyűzene és a tánc iránt érdeklődő közönségnek július 15-én az Abba Feeling, 23-án Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán előadásában a Hollywoodi Duettek láthatók, majd augusztus 6-án a Marica grófnő című 3 felvonásos operett lesz Tatán, a Szabadtéri színpadon.

Komáromban
2006 júniusában avatták fel a Monostori erőd szabadtéri színpadát, mely egyben a város legnagyobb ilyen, telepített létesítménye. A Duna bástyában található színpadhoz több mint ötszáz férőhelyes lelátó is tartozik, a történelmi falak impozáns környezetében évente öt-hat nagyobb színházi produkciót tartanak meg. Az évek során gyakran vendégszerepelt a Komáromi Jókai Színház, és több alkalommal lépett itt közönség elő a komáromi Magyarock Dalszínház zenés darabjaival. Fontos helyszín volt ez a Komáromi Napok idején is, melynek egyik legkiemelkedőbb színpadi programja az idei fúvószenekari találkozó volt, amikor nagy létszámú fúvós együttesek népesítették be. Tavasztól őszig az erőd számos fesztiválnak ad otthont, a különböző rendezvények, családi napok szervezői is kihasználják ezt a lehetőséget, legutóbb a honvédelmi tárca szervezte ide esélyegyenlőségi napját. Legközelebb az augusztus 20-ai városi ünnepség részeként a Dráfi Mátyás színművész által alapított Teátrum Színház Bánk Bán-ját láthatja a közönség a Duna bástya szabadtéri színpadán. Komárom városrehabilitációs projektjének köszönhetően havonta legalább egyszer a megújult terek is megtelnek élettel. A projektben vállalt egy éven át tartó rendezvénysorozat azt is megkívánta, hogy a város saját szabadtéri színpadot is vásároljon. A májusi gyermeknapon már üzembe is helyezték a két méretben is használható, fedett mobil létesítményt, mely az önkormányzat döntése értelmében a Sport és Szabadidő Nonprofit kft. kezelésében van. Július végén ismét felállítják, hogy teret adjon az Európai dalos gasztropuccs elnevezésű nyári zenés estének. A mobil színpadon ezúttal az Operett-világ együttes szórakoztat majd.

Esztergomban a bazilika árnyékában a Várszínház hazánkban elsőként biztosított rendszeres bemutatkozási lehetőséget határon túli magyar színházaknak. Az idei nyárra csökkentek a lehetőségei. A városi támogatás megszűnt, tavasszal a színházat törölték a szabadtéri színházak állami támogatásával bíztató hivatalos kategóriából. A Várszínház azonban él. Például az elmúlt hét végén telt ház előtt mutatta be a révkomáromi Jókai színház az Anconai szerelmesek című musical-vígjátékot. Pénteken este a Budapest Klezmers Band húszéves jubileumi koncertje várja az érdeklődőket, szombaton Szabó Magda Béla király című történelmi drámáját mutatja be a székesfehérvári Szabad Színház.

Lábatlanon a 10. számú főút közvetlen szomszédságában pompázik a Gerenday-arborétum, amely egy remek szabadtéri színpadot is rejt. A 350 érdeklődőnek helyet adó nézőtér felújítását az idei Holcim Díj pályázaton elnyert támogatást is felhasználva folytatják. Az elképzelések közt szerepel a színpad fölé olyan védőtető készítéses, amely esőben jelentene biztonságot az elektromos ketyeréket, erősítőket is használó fellépőknek. Akik skálája meglehetősen széles. Például májusban a Kárpátia együttes, júniusban a tatai Menner Bernát Vonószenekar volt a vendég. Az idei hónap kiemelkedő eseményének ígérkezik az ingyenes IX. Lábatlani Blues-Rock Fesztivál, amelynek díszvendége a Mini együttes lelke, Török Ádám lesz.

F. K./H. D./W. Zs.

Forrás: www.kemma.hu


[ 2011.07.14. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-