nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / Méhnyakrák megelőzési hét oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
december 2020
előre
Méhnyakrák megelőzési hét
Idén január 19-25. között, nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Méhnyak-rák Megelőzési Hét.

Méhnyakrák Megelőzési Hét
2014. január 19-25.

Idén január 19-25. között, nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Méhnyak-rák Megelőzési Hét.
A kezdeményezés célja, hogy minden nő, életkorra való tekintet nélkül tudatában legyen annak, hogy védőoltással és rendszeres szűréssel ma már nagyon eredményesen lehet védekezni a méhnyakrák ellen. Felhívja a figyelmet a védőoltás fontosságára, amely a tinédzser lányok mellett a felnőtt nők számára is megfontolandó. A vakcina megakadályozza, hogy a méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV bejuthasson a szervezetünkbe, és fertőzést okozhasson.
Nagy mérföldkőnek számít, hogy 2014-től a legtöbb európai országhoz hasonlóan már Magyarországon is ingyenesen elérhetővé válik a védőoltás a méhnyakrákot okozó HPV ellen a 12-13 éves lányok számára.
Európában a méhnyakrák a 2. leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében. Minden esztendőben 60.000 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak és mintegy 30.000 nő veszti életét a súlyos betegségben.

Az Esztergomi Járás felnőtt lakosságának 2011. évi megbetegedési mutatói alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedések növekvő tendenciát mutatnak. A járás női lakossága körében nagyobb gyakorisággal fordul elő a méhnyak rosszindulatú daganatos megbetegedése a megyei értékekhez viszonyítva.
Hazánkban tavaly csaknem 400 nő halt meg a betegségben, pedig az időben felfedezett kór gyógyítható.
A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák
Méhnyakrák akkor alakulhat ki, ha a rákkeltő HPV-típussal történő fertőzés tartóssá válik.
A nőgyógyászati szűrővizsgálattal lehetőség nyílik arra, hogy időben felismerjék a rákmegelőző állapotot. Ezzel megakadályozható a méhnyakrák kialakulása, védőoltással pedig jelentősen csökkenthető a rákmegelőző állapotok kialakulásának kockázata. A védőoltás és a rendszeres szűrés együtt biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen.
A magyar lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága sajnos messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. A szervezett szűréseken a behívott nők csak kis százaléka vesz részt évente, ez területünkre is jellemző.
Ma már egyetlen nőnek sem szabadna meghalnia méhnyakrákban, mert ez a betegség megelőzhető.
Sajtóanyagot összeállította: Éberhardtné Berecz Zsuzsanna
Közlésre jóváhagyta: Dr Solti Hilda járási tiszti főorvos

Nőgyógyászati daganatos megbetegedések: a méhtestrák
Magyarországon évente nagyjából 5000 nőt érintenek a különböző, női nemi szervből kiinduló daganatok. A leggyakoribb daganatos női megbetegedés az emlőrák. Gyakoriságban ezt követi a méhtestrák, a méhnyakrák majd a petefészekrák.
A különböző nőgyógyászati ráktípusokban szenvedők átlagéletkora eltérő. A méhnyakrák leginkább a 40 körüli nőket veszélyezteti, a méhtestrák inkább a már menopauzába kerülő, tehát 50 feletti korcsoportot érinti, a petefészekrák 40-60 éves kor között, de leginkább 50 felett jellemző.
A méhtestrák
A méhtestrák a méhtest nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat, amely a második leggyakoribb nőgyógyászati tumor.
Amíg a méhnyakrák előfordulása a szűrővizsgálatok kiterjesztése révén csökkent, addig a méhtestrákok előfordulása kifejezetten növekszik.
A méhtestrákok kialakulása nem ismeretes, de az ösztrogéneknek kiemelt szerepük van. A túlsúly, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, meddőség, cikluszavarok, késői menopauza, a menstruáció korai kezdete fokozzák a betegségre való hajlamot.
A betegségnek specifikus tünete nincs. Leggyakoribb panasz a rendellenes, gyakran csak pecsételő jellegű vérzés. Fontos, hogy az első tüneteknél orvoshoz forduljon az érintett, mert csak így lehetséges, hogy a betegséget korai stádiumban felismerjék és kezeljék, ami teljes gyógyulást jelenthet.
A változókorban, vagy azt követő időszakban jelentkező vérzések hátterében- az életkor előrehaladtával - a méhtestrák lehetősége nő, ezért a vérzés eredetének tisztázása feltétlenül szükséges. Gyanú esetén az esetleges daganatsejtek kimutatása céljából a méhnyálkahártyából vett minta, mikroszkópos feldolgozását végzik el. Ez a méhkaparék szövettani vizsgálatával történik.
A méhtestrák szűrésére széleskörűen alkalmazható módszer nem áll rendelkezésre. A méhnyálkahártya vastagságának rendszeres ultrahangvizsgálata hasznos módszer, a menopauzában fokozottan veszélyeztettek ellenőrzésére.
Forrás:
Dr. Tömösváry Zoltán szülész-nőgyógyász
Dr. Belics Zorán szülész-nőgyógyász
Dr. Kulcsár Tamás szülész-nőgyógyász
Tájékoztató anyagot összeállította: Kornreich Éva CSVSZ védőnő
Közlésre jóváhagyta:Dr. Solti Hilda járási tiszti főorvos


[ 2014.01.22. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-