nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Megvásárolható könyvek oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Megvásárolható könyvek
Az alábbi lábatlani vonatkozású könyvek megvásárolhatók a Gerenday Közösségi Házban és a Vitéz Sághy Antal Városi Könyvtárban

Nádasiné Balatoni Anna

Műkedvelő csoportok Lábatlanon és Piszkén a XX. század első felében

„A falusi színjátszás, úgy tűnik, a helytörténeti kutatás mostohagyereke – nemcsak Lábatlanon, de szerte az országban is. Kevés adat, még kevesebb adatközlő, és néhány érdeklődő tartja számon az egykor oly népszerű társas tevékenység múltbeli eredményeit, ráadásul szakirodalomban sem bővelkedhetünk.

Pedig manapság, mikor a népművelés és népművelődés még (már) fogalmi szinten sincs jelen a kultúra közvetítésében, talán mindez fontos lehetne egy kisebb-nagyobb közösség szellemi önmeghatározása szempontjából.
Az alábbi dolgozatot gondolatébresztőnek szánom egy leendő művelődéstörténeti monográfia megírásához – remélvén, hogy később is lesz időm és lehetőségem folytatni a megkezdett munkát. Éppen ezért örömmel venném, ha a fotódokumentumok adatainak pótlásában és egyéb, a témához tartozó információkkal a Kedves Olvasók a segítségemre lennének.
Tudom, ma már sajnálatosan kevesen élnek a hajdani színjátszók közül. A gyűjtés során megtapasztaltam, hogy talán az „utolsó pillanatban” kerültek elő a fiókokból a nagy becsben tartott régi ereklyék. Bízom abban, hogy az alábbi írás sokakban kedves emlékeket idéz fel a hatvan-hetven évvel ezelőtti időkből.
Hálás köszönetemet fejezem ki mindazoknak, akik segítették, illetve a jövőben is készek segíteni a kutatómunkát!"
/Nádasiné Balatoni Anna, előszó/Lukácsy András
Lex Gerenday : egy polgárcsalád 150 éve

„Őseinek, az első magyar márványműgyárat létrehozó és évtizedeken át működtető Gerenday családnak állít emléket történetírói, szociográfusi és regényírói eszközökkel az ismert újságíró, Lukácsy András. A szerző – az egykori Magyar Hírlap kiváló újságírója – anyai ágon egy reformkori, 1847-es alapítású vállalat létrehozóinak leszármazottja. A család 250 évre visszamenőleg megőrizte a személyes okmányokat, a családi levelezés majdnem egészét, a cégtörténetre vonatkozó iratokat, számos helytörténeti dokumentumot. A szerző életre kelti a magyar polgárosodás hőskorának emlékezetes alakjait, a nemcsak üzleti haszonra, hanem személyes tisztességre törekvő, a becsületre, a szakmai hírnévre sokat adó személyiségeit a megélt, megtapasztalt családi légkör alapján. A regényszerűen izgalmas, irodalmi értékű családkrónikát sok száz eredeti dokumentum és fénykép illusztrálja.” /www.cseppek.hu/Gerenday Közösségi Ház (Lábatlan, Rákóczi F. út 170. Tel: 06/33-524-000)

Vitéz Sághy Antal Városi Könyvtár (Lábatlan, Ságvári E. u. 57. Tel: 06/33-503-840)


[ 2011.10.27. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
2 Lex Gerenday
1 Műkedvelő csoportok...