nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / Megelőzhető halálok oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
november 2020
előre
Megelőzhető halálok
A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban így Magyarországon is.

MEGELŐZHETŐ HALÁLOK - Dohányzásmentes Világnap 2014. május 31.

A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban így Magyarországon is.
Hazánk a dohányzási szokásokat tekintve az EU27 országok közül 25. a listában, a lakosság 38%-a dohányzik, 15%-a korábban dohányzott, de már leszokott és csupán 47%-a, aki sohasem dohányzott élete során.
A nők és a férfiak napi átlag cigarettafogyasztása az unió átlaga feletti.
Míg a férfiak körében fokozatosan csökken a nikotinfüggők aránya, a nők körében egyre többen és többet szívnak.
Éves szinten nagyjából minden hatodik ember a dohányzás következtében hal meg Magyarországon. Több mint húszféle halálos betegséget hoznak közvetlenül összefüggésbe a nikotinfüggőséggel.

2012-ben a legtöbb dohányos férfi légcső-, hörgő-, vagy tüdőrákban halt meg. Az ezredfordulón mintegy négyszer annyi férfi halt meg dohányzás miatt, mint nő.
Meglepő adat, hogy 2000 és 2012 között a dohányzásnak tulajdoníthatóan meghalt férfiak száma majdnem tizedével csökkent, a nőké azonban több mint másfélszeresével emelkedett.
A kutatók szerint a felgyorsult emancipáció, a nemi szerepek közötti határ elmosódása, ezáltal a megemelkedett mértékű stressz is állhat a háttérben.
A dohányzás visszaszorításának elsődleges eszköze a rászokás megelőzése, a gyermekkorban illetve fiatalkorban történő dohányzás ellenes kampány.
Felmérések szerint a tanulók több mint fele kipróbálta már a cigarettát élete során és közülük közel minden ötödik tanuló tíz éves kora előtt szívta el az első slukkot.
A dohányzás visszaszorításában nélkülözhetetlen eszköz a lakosság tájékoztatása, véleményformálása.
A magyar társadalomban a nemdohányzók és dohányzók többsége is egyetért a zárt légterű középületek, vendéglátóhelyek, munkahelyek dohányfüst-mentessé nyilvánításának fontosságában.
A Dohányzásmentes Világnapon évről–évre felhívják a figyelmet a dohányzásmentes életmód előnyeire, és a Nemdohányzók Védelmében hozott törvény is fokozottan betartatásra kerül.

Dorog, 2014.május 29.


Forrás: www.weborvos.hu, www.antsz.hu
Sajtóanyagot összeállította: Éberhardtné Berecz Zsuzsanna egészségfejlesztő
Közléshez hozzájárult: Dr Solti Hilda tiszti főorvos


[ 2014.05.28. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-