nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Magasabb szintre lépett az alkotótábor oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Magasabb szintre lépett az alkotótábor
Iskolai étkezde épületének padlásterében dolgozzák fel, festik meg Duna-parti élményeiket a VI. Lábatlani Művésztelep lelkes alkotói.

Az eddigi öt, Lábatlani Művésztelep elnevezésű közös alkotómunka helyszíne az általános iskola főutcai napközijének földszintje volt. A bázis átrendezése után az idei nyáron a csapat felköltözött a padlástérbe. Mondhatni, magasabb szintre emelkedett ezen a nyáron a képzőművészet Duna-parti városunkban.

– Milyen más változások történtek még? – kérdeztük a hígítótól illatos alkalmi műteremben a Lábatlanon élő A. Bak Péter Corvin-díjas festőművészt, a művésztelep vezetőjét.
– Az idén először van köztünk tatai, illetve kesztölci jelentkező. Most nincsenek velünk gyerekek. A kamaszokat nyáron kevésbé érdekli ez a bizonyos mértékben közös alkotás. A kisebb gyerekek felügyeletét nem tudtuk vállalni, a használatba kapott helyiségben pedig nem is fértek volna el a felnőttekkel együtt.

– Vannak visszatérő érdeklődők?
– A döntő többség már járt a művésztelepen. Például a mostani csapatból a Veszprémből érkezett Kallai Sándor festőművész és a pártoló tagként velünk levő, a mindennapjainkat fotókon megörökítő Csontos László a fővárosból. Új a csapatban a lábatlani fotós Gerecsei Zoltán, a pasztellképeket kedvelő kesztölci Juhász Sándor és a festészet rejtelmeiben kutakodó tatai Viringer Diána.

– Az elmúlt évben a nyitott ablakon át szóközelben volt a lábatlani kőfaragó Bálint Sándor. A padlástérből hogy megy ez?
– Sándor napközben benézeget hozzánk, egyébként otthon dolgozik a műhelyében. Közös rendezvényeinken, megbeszéléseinken mindig ott van.

– Melyek ezek a közös dolgok?
– Napközben folyamatosan beszélgetünk a vázlatok alapján készülő alkotásokról. Délután csatlakoznak hozzánk azok is, akik a városban – leginkább a Duna-parton – rajzoltak, festettek. Megbeszéljük, értékeljük azt, ami már látható. Az idei művésztelep kiemelt témája a Duna és legnagyobb folyónk városi partszakasza. Az értékelés során nincs sértődés, pedig mindenki nagyon őszinte.

– Gondolom a vélemények nincsenek időhöz kötve.
– A benyomások, az élmények és észrevételére remek alkalmat kínálnak azok a találkozók is, amelyet művészetpártoló helyi borosgazdák szerveznek számukra a pincesorokon. Már élvezhettük Teller Péter és Németh István vendégszeretetét, ma este Kéhner János présházába készülünk, szerdán Kocsis Pál vár bennünket.

– Mondhatni, ők is a művésztelep támogatói. Hosszú ez a lista?

– Anyagi támogatást kaptunk a Lábatlan Nagyközség Közösségi Céljaiért Alapítványtól, a Holcimtől, a Foresttől, illetve egy városi festékbolt ecsetekkel, hígítóval, alapozófestékkel segíti a munkánkat. Az általános iskola igazgatónőjétől kaptunk kulcsot az alkalmi műteremhez, a helyiséget a nyitónapon nagyon lelkesen takarították ki a művésztelep részvevői.


További érdekességet tudhat meg a táborról a 24 Óra keddi számából.

Fenyvesi Károly

Forrás: www.kemma.hu


[ 2011.07.12. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-