nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Hirdetmények / Lakossági tájékoztató oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
november 2020
előre
Lakossági tájékoztató
Ezúton szeretnénk felhívni az ár-és belvíz által sújtott települések lakosságának figyelmét az alábbiak betartásának kiemelt fontosságára
A fertőző megbetegedések megelőzéséhez a lakosság helyes magatartása nagymértékben hozzájárulhat. Ennek érdekében ezúton szeretnénk felhívni az ár-és belvíz által sújtott települések lakosságának figyelmét az alábbiak betartásának kiemelt fontosságára, saját maguk és a környezetükben élők egészségének megőrzése, a veszélyek csökkentése céljából.

1. A védekezésben részt nem vevő lakosságnak lehetőleg kerülni kell a szennyezettnek és feltételezetten fertőzőnek minősíthető árvízzel-belvízzel való érintkezést.
2. Szennyezett víz szájba-szembe - testfelületre jutását lehetőség szerint el kell kerülni.
3. Árvíz – belvíz által elöntött, vagy szennyezett ásott kutak vizét tilos ivóvízként használni, mindaddig, amíg az ár levonulása után hatékony fertőtlenítésük meg nem történik.
4. Az ár – és belvízzel sújtott településeken vezetékes ivóvíz használható, ha csak az ÁNTSZ ettől eltérően nem rendelkezik. Ez utóbbi esetben az ÁNTSZ tájékoztatását kell figyelembe venni az ivóvíz felhasználása során.
5. Vízvezetékeken bekövetkező csőtörést, vízkimaradást azonnal jelentsék a Vízmű üzemeltetőnek és az illetékes Járási Népegészségügyi Intézetnek, és amíg megnyugtató választ nem kapnak, csak forralt vizet szabad használni.
6. Az ár-és belvíz mentesítésével foglalkozóknak, vagy egyéb módon a szennyezett vízzel, tárgyakkal, anyagokkal kapcsolatba kerülőknek munkavégzés után, illetve étkezések előtt fertőtlenítőszeres kézmosást kell végezniük. Ezen kívül feltétlenül mossunk kezet amikor hazaérünk, WC használata előtt és utána, minden esetben, ha élelmiszerrel kezdünk foglalkozni.
7. A vízzáró csomagolású élelmiszerek ha szennyeződtek (fémdoboz, konzerv, üveg, műanyagpalack stb.), a külső felszín fertőtlenítése után fogyaszthatóak. A tárolt élelmiszereknél javasolt figyelembe venni, hogy ne szennyeződhessenek csepegő, fröccsenő vízzel és védve legyenek rovaroktól, állatoktól (pl. egerek). Az élelmiszertároló helyek fertőtlenítése javasolt.
8. Különös gondot kell fordítani a gyermekek, betegek, idősek megfelelő, kielégítő étkeztetésére és biztonságos élelmiszerellátására.
9. Szennyezett ruhaneműk és textíliák fertőtlenítőszeres mosás, vasalás után vehetők használatba.
10. A háztartási hulladékot ár-és belvízmentes szemétlerakó helyre kell szállítani.
11. Elhullott állatokról az Állategészségügyi szervet kell tájékoztatni.
12. Kérjük a lakosságot, hogy lázas vagy hasmenéses megbetegedés esetén azonnal jelentkezzenek az orvosnál.
13. A személyi higiénés előírások fokozott betartására kell törekedni mindenkinek, aki az ár-és belvízzel sújtott területeken él, vagy a védekezésben vesz részt.
14. Az esetleges kitelepítésre felkészülve SÜRGŐSSÉGI CSOMAGOT állítsanak össze maguknak, melyben legyen:
- egy váltás ruha,
- tisztálkodási szerek,
- állandóan szedett gyógyszerek,
- csecsemőknek tápszer, ruházat, pelenka!

Esztergomi Járási Népegészségügyi Intézet

[ 2013.06.04. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-