nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / Központban az ügyelet oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
november 2020
előre
Központban az ügyelet
A központi orvosi ügyeleti rendszerről a Hídlapban. Ügyelet hívószáma: 33-313-063
Több mint egy hónapja működik új rendszerben a központi háziorvosi ügyelet Esztergom és Nyergesújfalu Többcélú Kistérségi Társulás területén. A szolgálat február elseje óta végzi Esztergom, Pilismarót, Dömös, Süttő, Lábatlan, Nyergesújfalu, Bajót, Tát és Mogyorósbánya mind a gyermek, mind a felnőtt lakosság akut ellátását. Az esztergomi központú rendszer működését dr. Jancsó Zoltán a működtető Orvosi Ügyelet Kht. igazgatója és Benőcz Gábor mentőtiszt, ügyeletvezető mutatja be olvasóink számára.
Az esztergomi központú rendszer újdonsága részben abban rejlik, hogy ha valaki a kistérség területén hívja a háziorvosi ügyelet számát, akkor a hívás az Országos Mentőszolgálat tatabányai központjába érkezik be, ahol szakképzett diszpécser irányított kérdéseket követően felméri a panaszok alapján, hogy szükség van-e azonnali ellátásra. Ezután rangsorolja és dönti el, hogy a telefonálóhoz orvost vagy mentőt kell küldeni, vagy esetleg, ha nem rögtön kell beavatkozni, akkor javasolja, hogy a beteg keresse fel az esztergomi Hősök terén található rendelőt.

Amennyiben azonnali beavatkozásra van szükség, akkor a szakképzett diszpécser kiküldi a mentős esetkocsit, vagy ha nem akkora a baj, és nem olyan mértékű beavatkozást igényel, akkor az ügyeletes orvost. A „kiküldés” nemcsak szakmai sürgősség, hanem időfaktor és földrajzi elhelyezkedés szerint történik. Az ügyeletes orvos igyekszik a leghamarabb házhoz menni, azonban ha éppen máshova hívták, akkor azt követően megy az újabb címre.

Konkrét esetben, ha például valaki azzal hívja az ügyeletet, hogy pár órája lázas, de egyéb riasztó tünet nem jelentkezett, akkor első körben lázcsillapítót, hűtőfürdőt javasol az orvos, s csak ha nem javul az állapot, akkor megy ki az ügyeletes, vagy megbeszélés szerint jön be a beteg. Dr. Jancsó Zoltán szerint sok esetben, ha megoldható és egészségi állapota alapján szállítható a beteg, akkor érdemes lehet gépkocsival bevinni az ügyeletre, mivel így akár gyorsabban is ellátáshoz juthat a bent folyamatos szolgálatot teljesítő orvostól. „A tapasztalatok szerint szívesen be is jönnek a betegek, de természetesen, ha ez bármilyen ok miatt nem lehetséges, akkor kimegy az orvos” – tette hozzá az Orvosi Ügyelet Kht. igazgatója.

Az ügyeletes orvos február elsejétől Esztergomban látja el a betegeket az új rendszerben. Az ország más területein már jól működő szolgáltatás napirendje kistérségünkben is hamar, minden fennakadás nélkül kialakult és funkcionál. Jancsó Zoltán szerint ráadásul, ha hosszú távon is ilyen eredményesen működik a háziorvosi ügyeleti rendszerünk az országos tekintetben is meglehetősen nagy területen – Esztergom, Pilismarót, Dömös, Süttő, Lábatlan, Nyergesújfalu, Bajót, Tát és Mogyorósbánya – akkor akár példaértékű is lehet az országban.

Az ügyelet központjában, Esztergomban hétköznapokon délután négy és este tíz között két orvos látja el a feladatot, míg éjszakánként egy szakember van ügyeletben, hétvégén és ünnepnapokon pedig reggel nyolctól este tízig két orvos gyógyítja a betegeket.

A gyerekeket, felnőtteket ellátó orvosi ügyelet hívószáma: 33-313-063. A Hősök terén található épületben 24 órás portaszolgálat is működik biztonsági őrrel, így az odaérkezők útbaigazításra is számíthatnak.

Lenger Varga Péter

Forrás: www.hidlap.hu

Korábbi hozzászólások:

- Új ügyeleti rendszer

- Új orvosi ügyelet


[ 2009.03.10. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-
-