nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Könyvtári projekt ismertetése oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Könyvtári projekt ismertetése
Színes, dinamikus formában kívánjuk felhívni a figyelmet a könyvekre, a könyvtárra, a könyvtár programjaira.

A projekt ismertetése:

A projekt a Társadalmi Megújulás Operatív program „Tudásdepó-Expressz” – A könyvtári hálózat formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázati felhívás keretében valósul meg. ( TÁMOP 3.2.4-08/1-2009-0047)
A sikeres pályázat érdekében konzorciumi megállapodást kötött könyvtárunk és még két (a nyergesújfalui és a tardosi) könyvtár a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárral, aki a konzorcium vezetője lett.
Projektünk címe: Olvasáskultúra és informális képzés fejlesztése – könyvtárak az élethosszig tartó tanulásért Tata és környékén.
Nyertes projektünk összesen 73 904 759 forint támogatást kapott, ebből a Vitéz Sághy Antal Városi Könyvtár 9 027 890 forintot nyert el.
A pályázat megvalósítási ideje: 2010. szeptember 9-től 2012. február 28-ig tart. Eddig a dátumig kell teljesítenünk a vállalt feladatokat.

Célunk, hogy könyvtárunk tanulást segítő szolgáltatásait, és adatbázisait, dokumentum és információszolgáltatási rendszerét fejlesszük és a többi könyvtárral összehangoljuk. Ennek érdekében megvalósítunk egy interaktív könyvtári honlapot, ami a 21. század kívánalmainak megfelel. Színes, dinamikus formában kívánjuk felhívni a figyelmet a könyvekre, a könyvtárra, a könyvtár programjaira. A projekt keretében feladatként szerepel a teljes dokumentum állomány feldolgozása - egy on-line is hozzáférhető könyvtári katalógus -, ami csatlakozik az országos lelőhely nyilvántartási adatbázishoz és elérhető a könyvtár honlapján. A honlapon célunk, hogy helyet biztosítsunk a közhasznú és kulturális tartalmaknak, valamint a helytörténeti és helyismereti információknak.
Az olvasáskultúra, fejlesztése, a könyvtári szolgáltatások népszerűsítése érdekében fogalmaztuk meg – figyelembe véve a különböző korosztályok igényeit – a további feladatainkat. Programjainkkal javítani kívánjuk a könyvtár helyi és térségi igényeket kielégítő szolgáltatásainak minőségét és hatékonyságát.
A projekt egyik kiemelt célcsoportja a gyermek- és ifjúsági korosztály, akiket a könyvtárak a korai szocializáció és az iskoláskor alatti nevelés és képzés támogatásával segítenek. Ehhez az óvodásoknak „Ismerd meg a könyvtárat!” címmel ismertető foglalkozásokat szervezünk (4 alkalommal), ahol játékos feladatokkal mutatkozunk be és mutatjuk be a könyvtárat, valamint rendszeresen gyermek kézműves foglalkozásokat is tartunk (20 alkalommal). Itt barkácsolhatnak, rajzolhatnak, festhetnek a gyerekek. Az éppen közelgő ünnepekhez kapcsolódóan ajándék- és emléktárgyak készítését is tervezzük.
Az iskolás korosztályt várjuk majd mese- és rajzvetélkedőre, ahol olvasás- és könyvélményeiket oszthatják meg a többi érdeklődővel rajzos, mesés, vetélkedős formában.
5 alkalommal fogunk író-olvasó találkozót szervezni. Ezen rendezvényeken gondolunk a felnőtt és a gyerek olvasókra is.
Felnőtt korosztály számára olvasóklubot szervezünk, ahol alkalmanként más-más előadó számol be olvasásélményeiről felolvasásokkal, akár versmondással fűszerezve, egymással és a meghívott vendégekkel kötetlenül beszélgetve (12 alkalom).
Kiállításokat szervezünk, ahol helyi amatőr alkotók bemutatkozását szeretnénk segíteni.
Az idősebb korosztályra gondolva internet használói tanfolyamot indítunk. Célunk, hogy alapvető informatikai ismeretek elsajátítása után akár a település vagy a könyvtár honlapjának használata ne okozzon problémát a felhasználóknak.

A sikeres és eredményes megvalósítás érdekében együttműködési megállapodást kötöttünk az Arany János Általános és Alapfokú Művészeti Iskolával, a Kuckó Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálattal, a Lábatlani Nagycsaládosok Egyesületével és a Nyugdíjas Közalkalmazottak és Köztisztviselők Egyesületével. Természetesen céljaink és a vállalt feladatok sikeres teljesítéséhez mindenkire számítunk. A lábatlani könyvtárnak komoly eredményeket hozhat és jelent a projekt sikeres megvalósulása, a vállalt feladatok teljesítése.


„ Óh ne mondjátok azt, hogy a Könyv ma nem kell,
hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember:
mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember –
így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember.
/Babits/


[ 2010.11.02. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-