nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / Kézhigiénés Világnap oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
november 2020
előre
Kézhigiénés Világnap
A MentsÉleteket: Moss Kezet kampány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális betegbiztonsági programjának része.

Lakossági tájékoztató Kézhigiénés Világnap
(2016.05.05.)

A Kézhigiénés Világnap Magyarországon 8. alkalommal kerül megrendezésre. A MentsÉleteket: Moss Kezet kampány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális betegbiztonsági programjának része.
A fertőzések megelőzésére irányuló törekvéseknek azonban a továbbiakban az egészségügyi intézmények falain kívülre is el kell jutnia.
A megfelelően elvégzett kézhigiéne elengedhetetlen, így a megfelelő időben és módon elvégzett kézmosás életeket is menthet. A tiszta kéz és a kézfertőtlenítés nem csak az egészségügyi intézményekben, de a szociális intézményekben, az otthon ápolt betegek ellátásában és a mindennapokban is fontos.
A világon évente több százmillió kórházban ápolt beteget érintenek az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, azonban a megfelelő kézhigiéniai gyakorlat akár 50 százalékkal is csökkentheti a fertőzési rátákat. A nosocomiális infekciók megelőzésében, a biztonsági intézményi környezet kialakításában a politikának, a menedzsmentnek, és az egyes egészségügyi dolgozóknak egyaránt felelősségük van.
A fertőzés kontrollálásának első szintje az egyéni és szervezeti kultúra, ahol a napi rutin része a kézfertőtlenítő használata, amihez biztosítani kell, hogy a betegellátás helyszínén kézközelben legyen az alkoholos fertőtlenítő, és a dolgozókat megfelelően edukálják, ugyanakkor biztosítani kell az ellenőrzést, és az intézményekben a kézmosási gyakorlatról folyamatos visszacsatojást kell biztosítani. Az intézmény elkötelezettségét a WHO kézhigiénés önértékelő rendszerének (KÖR) segítségével lehet értékelni. Az oktatással, új technológiák bevezetésével, és kézfertőtlenítőszer adagolók kihelyezésével 20 százalékos javulást könyvelhetnek el az ellenőrzési pontokon, és az MRSA, valamint a Clostridium difficile fertőzések száma szignifikánsan csökkenthető.
A társadalom széles körének figyelemfelhívását elkezdhetjük már azzal, hogy a legkisebbeknek - óvodásoknak, kisiskolásoknak – megtanítjuk a kézmosás, kézfertőtlenítés fontosságát.
A Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az intézmények meghívására több alkalommal tartott gyakorlattal egybekötött játékos oktatást általános iskolák alsós évfolyamaiban is. A programot az idei évben is folytatni szeretnénk.
Fontos megemlíteni a 2016. május 5-re meghirdetett Országos Kézmosási Guiness rekord kísérletet, melyre megyénkből 6 általános iskolából több mint 600 gyermek részvételével készülünk,
Összességében elmondható, hogy a WHO kézhigiénés programja sikeresen folytatódik hazánkban is. A kézfertőtlenítés fontosságának üzenetét egyre szélesebb körben sikerül terjeszteni.
A kézhigiéne példamutató végzése, jelentőségének állandó hangsúlyozása és a végrehajtás szigorú, folyamatos ellenőrzése- az egyéb higiénés rendszabályok betartásának figyelemmel kísérése mellettminden egészségügyi és szociális szolgáltatást végző személy fontos kötelessége.


[ 2016.05.02. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-