nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / Kampány a nemdohányzók érdekében oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
november 2020
előre
Kampány a nemdohányzók érdekében
Magyarországon 18 percenként hal meg valaki a dohányzás következtében, évente pedig harmincezren veszítik életüket valamilyen, dohányzással összefüggő betegségben

A nemdohányzók védelmében kampányt indított az egészségügyi államtitkárság

A legnagyobb népegészségügyi kampányát indította el a nemdohányzók védelmében az egészségügyi államtitkárság. A civil, az ipari és az államigazgatási szféra együttműködésével szervezett akció célja, hogy felhívják a figyelmet a nemdohányzók védelméről szóló törvény január elsejétől életbe lépő szigorítására.

E szerint a zárt légterű helyiségek többségében tilos lesz a dohányzás. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, nem egyszerűen tiltani akarnak, hanem azt próbálják elérni, hogy minél többen hagyják abba, vagy el se kezdjék a dohányzást.

Szócska Miklós utalt arra, hogy bár a szabályozás szigorításának korábban több ellenzője is akadt, a közvélemény-kutatások azt mutatják, ez az ügy társadalmi támogatottságot kapott. "A többség velünk van" – fogalmazott.

Magyarországon 18 percenként hal meg valaki a dohányzás következtében, évente pedig harmincezren veszítik életüket valamilyen, dohányzással összefüggő betegségben – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: a tüdőrákos megbetegedések 90-95 százaléka, míg az összes rákos megbetegedés 30-35 százaléka vezethető vissza a dohányzásra.

A felnőtt férfiak több mint 32 százaléka, míg a felnőtt nők mintegy 23 százaléka dohányzik. Emellett viszont egyre nagyobb probléma, hogy Magyarországon is egyre fiatalabb korban kezdik el az emberek a dohányzást.

A sajtótájékoztatón bemutatták a kampány két televíziós hirdetését, amelyekről az államtitkár azt mondta: azokban "több energia és több provokáció van, mint az elmúlt húsz év összes népegészségügyi reklámfilmjében".

Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője kifejtette: a most induló kampány egyik legfontosabb célja, hogy az emberek tudjanak a változásról, tudjanak arról, hogy januártól a közforgalmú, zárt légterű helyek többségében, az egészségügyi szolgáltatók és közoktatási intézmények területén pedig a szabad levegőn is tilos lesz a dohányzás.

Ennek érdekében a korlátozás által érintett helyeken figyelmeztető táblákat helyeznek el. Ezeken a tiltás mellett feltüntetik annak a honlapnak a címét, illetve azt a telefonszámot is, amelyeken a szakemberek a dohányzásról való leszokásban nyújtanak segítséget. A telefonszámon azt is jelezni lehet, ha valaki valahol szabályszegést tapasztal.

A népegészségügyi szakigazgatási szervek a három hónapos türelmi idő alatt is fokozott ellenőrzéseket végeznek, de ekkor még csak figyelmeztetnek. Április elsejétől viszont szabályszegés esetén bírságot is kiszabhatnak, ez magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében viszont 1 milliótól 2,5 millió forintig terjedhet – mondta Demjén Tibor.

A Dohányzás Fókuszpont vezetője kérdésre válaszolva azt is elmondta: miután a kampány lényege is ez, számolnak azzal, hogy visszaesik a dohánytermékek forgalma, de ezzel párhuzamosan a dohánytermékek jövedéki adója emelkedni fog, így a költségvetésben ez nem okoz majd hiányt.

(MTI)

Forrás: www.kekduna.hu


[ 2011.12.13. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-