nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / IX. EURÓPAI MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSI HÉT oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
december 2020
előre
IX. EURÓPAI MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSI HÉT
2015. JANUÁR 24-31. A Méhnyakrák Megelőzési Hét fő célkitűzése a méhnyakrák megelőzés fontosságának tudatosítása
A Méhnyakrák Megelőzési Hét fő célkitűzése a méhnyakrák megelőzés fontosságának tudatosítása, az aktív nők mozgósítása a méhnyak szűrővizsgálatára.
A méhnyakrák az emlőrák után a női szervezet második leggyakoribb rosszindulatú daganata.
A méhnyakrák előfordulása az utóbbi évtizedben világszerte csökkent, de a kontinensek között jelentős különbségek mutatkoznak. A világon évente 500 000 új esetet fedeznek fel, amelyből 25 000 esetet az Európai Unió tagországaiban diagnosztizálnak.

Magyarországon évente mintegy 1500 új beteggel kell számolni.
A megbetegedett nők közel harmada hal meg a betegség következtében.


Az újszülött leánygyermekek 2,3 százaléka számíthat arra, hogy élete folyamán méhnyakrákban fog szenvedni.
Leggyakrabban 35-60 éves korban fordul elő, de egyre növekszik a fiatal – 30 éves kor alatti – betegek aránya. A méhnyakrák az összes daganatos halálozás egytizedét teszi ki. A fejletlen országokban a méhnyakrák a vezető halálok a nők körében.
Évente több mint 400 nő, édesanya, lány hal meg méhnyakrákban, miközben ez a betegség szinte teljesen elkerülhető lenne. Megelőzése egyszerű: éves szűrés és a HPV védőoltás lehetősége. A magyar nők 2/3-a azonban nem jár el szűrésre!
A méhnyakrák-szűrés inkább csak kellemetlen, semmint fájdalmas művelet.
A méhnyakrák hosszú idő alatt fejlődik ki, panaszokat eleinte egyáltalán nem okoz, tehát csak a szűrővizsgálatokkal elérhető korai kórisme (diagnózis) vezethet eredményre. A szűrés fontossága nem eléggé hangsúlyozható, hiszen az időben történő felismerés, a daganat megelőző állapotok korai felismerése életmentő lehet.


Sajtóanyagot összeállította: Esztergomi Járási Népegészségügyi Intézet
Éberhardtné Berecz Zsuzsanna egészségfejlesztő
Közlésre jóváhagyta: Dr. Solti Hilda járási tiszti főorvos

[ 2015.01.22. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-