nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Ingyen látogathatók a múzeumok április 18-án oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Ingyen látogathatók a múzeumok április 18-án
Országszerte több mint 200 műemlék, kiállítóhely, múzeum látogatható díjmentesen április 18-án.

Országszerte több mint 200 műemlék, kiállítóhely, múzeum látogatható díjmentesen április 18-án, a műemléki világnapon, amelyen először várják országos rendezvénysorozattal a nagyközönséget; a program a rejtett kincsek jegyében zajlik majd.

A műemléki világnapot az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS kezdeményezésére 1984 óta ünneplik világszerte. Április 18-án különböző rendezvényeken hívják fel a figyelmet a műemlékekre, elsősorban azokra, amelyek megmentéséhez segítségre van szükség. Több helyen szakvezetéssel és külön programokkal is készülnek a Húsvét utáni szombatra, az akcióhoz csatlakozó szálláshelyek pedig kedvezményeket kínálnak a vendégeknek.

E napon - a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága kezdeményezésére, a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésével - a Kulturális Turizmus Éve szlogenjének - „Itthon láss csodát!" - eleget téve, az ország számos rejtett kincsét ismerhetik meg díjmentesen a látogatók, többek között népi műemlékeket, tájházakat az Őrségben, Aggtelek, a Velencei-tó és a Zemplén vidékén. Kevésbé ismert, ám igazi kuriózumok megtekintésére nyílik lehetőség: ilyen a pincesor Cákon, a gótikus Oskolamester-ház Pásztón, a Kékfestőház Szendrőn és a Meseház Békéscsabán. A várak közül a szerencsi, az ozorai, a simontornyai, a sárvári, boldogkői, a füzéri és a várpalotai meglátogatása ígérkezik izgalmasnak, főként azért, mert itt megújult részekkel, kiállításokkal is találkozhatnak a vendégek. Számos kastélymúzeum is csatlakozott az akcióhoz, így Fertődön az Esterházy-kastély, Körmenden a Batthyány-kastély, Dégen a Festetics-kastély, Füzérradványban a Károlyi-kastély. Szenzációs látványra számíthat az is, aki Oroszlányba a Bányamúzeumba, Majkra a remeteségbe, Komáromba a Monostori erődbe, Vasvárra, Mezőhegyesre, vagy éppen Gorsiumba látogat április 18-án.

Boldogkőváralján a várban 15 órakor kiállítás is nyílik a Műemléki Világnapon „A reneszánsz világa, a világ reneszánsza" címmel. Itt láthatunk harcászati eszközöket a reneszánsz korból, valamint megismerhetjük a reneszánsz kor emberének világnézeti elképzeléseit korabeli könyvek, könyvillusztrációk, metszetek és térképek segítségével. Régi térképeken tárul elénk, hogy a nagy földrajzi felfedezések után, a reneszánsz idején miként fejlődött az orvostudomány, a botanika, csillagászat. A humanizmus egy-egy jellegzetes ábrázolását pedig olyan könyvritkaságok segítségével, mint a nürnbergi Shedel krónika (1493) lapjai - melynek metszésében többek között Dürer is részt vállalt - ismerhetjük meg. Itt jelent meg például Buda első ismert ábrázolása. Igazi kuriózumként saját szemünkkel olvashatunk bele a korai könyvnyomtatás gyönyörű darabjaiba a németalföldi mesterek kezei közül, vagy az újonnan kialakuló reformáció nagy alakjainak korai nyomtatott munkáiba, mint például Temesvári Perbál, Pázmány Péter vagy Káldi György műveibe.

Az akciónappal a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, mint főszervező és ötletgazda hagyományt kíván teremteni, hogy a Műemléki Világnap - melyet eddig csak a műemlékes szakma ünnepelt - mindenki ünnepévé váljon, amikor érdemes útra kelni és megnézni a régmúlt korok akár közvetlen közelünkben lévő, akár távoli országrészekben található építészeti emlékeit. Az akciónapon szálláskedvezmények is várják és ösztönzik a vendégeket országjárásra, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével népszerűsít a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága. Részletes műemléklista, régiós túraútvonalak és szálláskedvezmények a www.nemzetimuemlek.hu honlapon, valamint az országos napilapokba befűzött, illetve Tourinform irodákban és nagyobb MOL kutaknál elérhető Itthon otthon van belföldi turisztikai mellékletben tekinthetők meg.

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.


[ 2009.04.07. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek