nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Ifjú szívek oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
Ifjú szívek
Pozsonyi Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes március 25-én 19 órától a nyergesújfalui művelődési házban szerepel Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára című műsorával
IFJÚ SZÍVVEL ROPJÁK NYERGESEN

Az ötvenöt éve alapított, tíz éve hivatásos csoportként tevékenykedő pozsonyi Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes március 25-én 19 órától a nyergesújfalui művelődési házban szerepel Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára című műsorával.

Pozsony/Nyergesújfalu Reicher Gellérttel, az Ifjú Szívek táncegyüttes titkárával, druszája, Kákonyi Gellért, a művelődési központ igazgatója irodájában találkoztunk.

– Bartók Bélának, népzenekutatói munkásságának állítunk emléket. A műsorban részletek hangzanak el Bartók Béla a Negyvennégy duó két hegedűre, a Gyergyóból, a Három csíkmegyei népdal, a Négy szlovák népdal, a Román népi táncok és a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című műveiből – adott ízelítőt műsorukból Reicher Gellért.

Szót ejtettünk a táncegyüttes hagyományőrzésben, néptánc-mozgalomban betöltött szerepéről is.

Reichert Gellért úgy fogalmazott: az Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes a Kárpát-medencei magyar néptánc-mozgalom és táncművészet egyik jelentős műhelye. Szavai szerint a társulat fő érdeme, hogy a Kárpát-medence tradicionális tánc-és zenekultúráját színházi táncelőadásaikon keresztül társadalmi értékként mutatják be, ezt az értéket erősítik belföldön és külföldön egyaránt.

– Műsoraink változatos műfajokat képviselnek. A tradicionális tánckultúra formanyelvére épülő színházi táncelőadások, az életképszerűen, területek szerint bemutatott néptánc- és kimondottan az ifjúság számára készült műsorok szerepelnek a betanult darabok között – mondta az együttes titkára.

Célközönségükről megtudtuk: elsősorban a szlovákiai magyar közösségre számítanak, de a szlovákiai magyar tánc-és zenekultúra reprezentánsaként már bemutatkoztak a világ sok színpadán, például Magyarországon, Amerikában, Svájcban, Svédországban és Ausztráliában. Hagyományos folklórműsoraikat, színházi táncelőadásaikat fesztiválokon, önálló turnésorozatok keretében láthatták New York-tól Stocholmig, Genftől Sydney-ig.

A néptáncnak nem csak múltja és jelene van, de jövője is

– Mindig, nemcsak mai világunkban, de a jövőben is jelentős szerepe van, szerepe lesz a néptáncnak – bizakodik Reicher Gellért. – Semmivel sem pótolható, még ha vannak is olyan időszakok, amikor úgy néz ki, hogy a divathullámok kiszorítják a néptáncot, a népművészetet. Történelmünk, identitásunk van benne a néptáncban. Miért szép a magyar néptánc? Mert benne van múltunk, jelenünk, jövőnk és mert szép. A szépségét nem tudom megmagyarázni. Talán nem véletlenül merítettek a legnagyobbak is a népzenéből, mint például Liszt Ferenc vagy Erkel Ferenc. És még sokan mások is. Fenyvesi Károly Forrás: www.24ora.hu
[ 2010.03.23. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-