nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Idegenvezetők Világnapja Esztergomban oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Idegenvezetők Világnapja Esztergomban
Ingyen nézhetjük meg az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtárat, az Idegenvezetők Világnapja alkalmából

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából Czékli Béla könyvtárigazgató és Koditek Pál idegenvezető szombaton (február 20.) ingyenes látogatást szervez az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtárba. A Bibliotéka megtekintése után rövid városnéző séta lesz az Érseki vízivárosban.

Találkozó szombaton 9:45-kor a Bibliotékánál a Pázmány Péter és Liszt Ferenc utca sarkán. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Forrás: www.kekduna.hu

A könyvtár rövid története:

A székesegyház középkori könyveiből ma csak néhány kötetet őriz a könyvtár. A török uralom alatt a káptalan Nagyszombatban, az érsekek pedig főleg Pozsonyban működtek. Az 1611-es nagyszombati tartományi zsinat rendelkezése értelmében a későbbiekben az érsekek és kanonokok könyvei a káptalani könyvtárba kerültek. A nagyszombati tartózkodás alatt jutott a könyvtárba Lippay György prímás (†1666) híres gyűteménye, az 1681 kötetből álló Fugger-könyvtár. Szelepcsényi György (†1685) tovább gyarapította e könyvtárat. (Ma is a könyvtár különgyűjteménye e közel 3000 kötetes, fehér pergamenbe kötött könyvtár.) Barkóczy Ferenc prímás (†1765) külön érseki könyvtárat alapított Pozsonyban. Ezt fejlesztve Batthyány József érsek (†1799) Pozsonyban építtetett palotájában rendezte be híres gyűjteményét. Ő vásárolta meg Bél Mátyás kéziratos hagyatékát is. Rudnay Sándor prímás (†1831) 1821-ben elrendelte, hogy mind Nagyszombatból, mind Pozsonyból szállítsák át a könyveket az újból székhellyé tett Esztergomba. Ekkor került Esztergomba Pozsonyból az ottani érseki könyvtár. Kopácsy József (†1847) Hild Józseffel terveztetett emeletes épületet a könyvtár számára, amelybe Nagyszombatból áthozták az ottani érseki-káptalani könyvtárat, továbbá az 1820 óta Esztergomban kialakult káptalani könyvtárat. E könyvtárakat 1876-tól együttesen kezelik és Főszékesegyházi Könyvtárnak nevezik. A további gyarapodás is hagyatékokból történt. Kiemelkedik közülük Majer István kanonoké (†1891), aki tanügyi iratokat, névtárakat, prospektusokat gyűjtött, amelyek egybekötve 1200 kötetet tesznek ki. Lépold Antal kanonoktól (†1971) jelentős metszetgyűjtemény maradt. Ő festette ki Magasi Németh Gáborral a könyvtárat.

Különgyűjtemények: kéziratok, ősnyomtatványok, Fugger-gyűjtemény, RMK-kötetek, folyóiratok, térképek, Batthyány-gyűjtemény, Majer-gyűjtemény, Collectanea, schematizmusok .


[ 2010.02.18. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-