nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Hirdetmények / Hőségriadó-sajtóanyag oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
november 2020
előre
Hőségriadó-sajtóanyag
A kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a mediterrán térségből továbbra is meleg és száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Szerdán és csütörtökön az ország túlnyomó részén 27 C fok feletti középérték valószínű. A jelenlegi számítások szerint pénteken éri el a hűvösebb levegő első hulláma a nyugati országrészt.
Fentiek alapján az, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet szakmai ajánlásait figyelembe véve az országos tiszti főorvos a 2012. 06.18-án kiadott riasztást az alábbiak szerint módosítja:

A II. fokú riasztás 2012. 06.20. 00.00 órától III. fokúra emelkedik és egyben 2012. 06. 22. 24.00 óráig meghosszabbodik.

Az előrejelzési adatok lényegi változása esetén újabb tájékoztatás várható. Ennek hiányában a riasztás 2012. 06.22-én 24.00 órakor automatikusan érvényét veszti.

Tájékoztatjuk, hogy a központilag kiadott hőség‐előrejelzés fokozatai a következők:

Figyelmeztető jelzés (I. fokozat, belsőhasználatra): várhatóan napi 25°C‐os, vagy azt meghaladó középhőmérséklet esetén, ami a halálozás kb. 15%‐os növekedését valószínűsíti.

Készültség jelzés (II. fokozat) tájékoztatás az egészségügyi ellátórendszer és a lakosság számára: ha a hőmérséklet legalább három egymást követőnap várhatóan eléri (vagy meghaladja) a napi 25°C‐ot (kb. 15%‐os növekedés a napi halálozásban). Alternatív feltétel: legalább egy napra eléri a napi középhőmérséklet a 27°C‐ot, ami kb. 30%‐os napi halálozás növekedésnek felel meg.

Most van érvényben:
Riadó jelzés (III. fokozat): amennyiben várhatóan legalább három egymást követőnapon eléri a napi középhőmérséklet a 27°C‐ot (kb. 30%‐os emelkedés a halálozásban).


Tájékoztatjuk, hogy III. fokozatú riasztás rendkívüli, katasztrófa helyzetnek minősül, ebben az esetben a Hőhullám‐elleni Védekezési Munkabizottság (HVM) dönt a rendkívüli intézkedések meghozataláról az országos tiszti főorvos kezdeményezésére.

Felhívtuk a települési önkormányzatok figyelmét a következő intézkedések haladéktalan megtételére:

•Hőségtervek aktiválása a szociális ellátó intézményekben, és a házi gondozószolgálatnál
•Ivóvíz minőségű víz biztosítása a közterületeken
•Gyakoribb locsolás az esti órákban (közutak, parkok)
•Igénybe vehető légkondicionált közintézmények listájának közzététele
•Hosszantartó aszály esetén fellépő hőséghullám idején célzott, illetve fokozott
ellenőrzés a megfelelő minőségű ivóvíz biztosítása érdekében.
•Villamos áramszolgáltatás zavartalanságának biztosítása
•Hajléktalanokkal való törődés, ivóvíz biztosítása
•Bölcsődék, óvodák, napközi otthonok, nyári táborok értesítése
•Hűtött közintézmények megnyitása
•Közlekedésre vonatkozóintézkedések megtétele
•Strandok nyitva tartásának meghosszabbítása

A magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent a lakosság számára, amely indokolta az egészségügyi ellátó rendszer figyelmeztetését, melyet Intézetünk megtett, valamint a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását a megnövekedett egészségi kockázatokról, melyhez a kistérségi média képviselőinek segítségét kérjük.

Sajtóanyag:

Kedvezőtlenül hat mindenkire, de elsősorban a fizikai munkát végzők szervezetére, mind a szabadban, mind a zárt térben dolgozóknál.
Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív-, érrendszeri panaszokat, okozhat. Ezek jelentkezésekor javasoljuk, hogy haladéktalanul keressék fel kezelőorvosukat. Szívgyógyszereket szedő betegek kérjék ki ezzel kapcsolatban kezelőorvosuk tanácsát.
Az idősek kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát. Zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.
A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, szükség szerint a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet.
Kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A káros UVB sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot viseljünk a szemünk védelmére.
Ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban!
A szabadban végzett sportolást is korlátozzuk a reggeli vagy kora esti órákra!
A fizikai munkát végző dolgozóknál ilyen időjárási/hőmérsékleti viszonyok mellett szükséges, hogy a munkáltatók a munkavállalóik számára igény szerint, de legalább félóránként védőitalként 14-16°C hőmérsékletű ivóvizet vagy azonos hőmérsékletű alkoholmentes italt, valamint az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítsanak.

Melléklet

Ételek, italok a nyári melegben


[ 2012.06.20. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-