nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Hirdetmények / Hamarosan indul a parlagfű pollenszezon! oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
november 2020
előre
Hamarosan indul a parlagfű pollenszezon!
Az előző évek tapasztalatai alapján a parlagfű pollenszórás tetőzése augusztus utolsó két hetében, illetve szeptember első hetében várható.
Az ÁNTSZ hivatalos tájékoztatása szerint július végén, augusztus elején – a hőmérséklet tartós emelkedésétől és a lehulló csapadéktól függően – a parlagfű virágpora országszerte megjelenik a pollencsapdákban, augusztus második hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben. Az előző évek tapasztalatai alapján a parlagfű pollenszórás tetőzése augusztus utolsó két hetében, illetve szeptember első hetében várható.
A parlagfű pollenszórását az időjárás jelentősen befolyásolja. Idén májusban viszonylag több volt a csapadék, azonban júniusban és júliusban csak a zivatarok során hullott nagy mennyiségű eső. Összességében kevesebb csapadék hullott kora nyáron, mint a sokéves átlag. A kora nyári gyomok közül a pázsitfűfélék és a csalán pollenszórása alacsonyabb volt, mint az előző években. A pollenallergiások jelentős része azonban érzékeny a parlagfűre: a könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó szénanátha egyaránt sújtja a felnőtteket, a gyermeket, a fiatalokat. A tünetek megelőzése, csökkentése érdekében az érintett betegek már most keressék fel a kezelőorvosukat, és konzultáljanak vele a szezont megelőző gyógyszerszedésről. A parlagfű szezon kezdete előtt 10-12 nappal, még a tünetek megjelenése előtt célszerű a gyógyszereket megelőzésként alkalmazni.
A parlagfű szezonban az allergiás betegek az aktuális helyzetről a http://oki.antsz.hu oldalon található, naponta frissülő, több város adatát is tartalmazó jelentésből tájékozódhatnak. Augusztus elején indul a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) is, mely minden héten szerdán teljes országos parlagfű jelentést tesz közzé.
Az allergiások számára ajánlott a pollennapló vezetése. a tünetek lejegyzése. Az Aerobiológiai Hálózat a tünetekhez kapcsolja a beteg tartózkodási helyéhez legközelebb eső pollen monitorállomás adatait, így követhető a pollenterhelés és tünetek összefüggése. A magyar nyelvű honlap címe: www.polleninfo.org

Dorog, 2015.07.21.
Forrás: ÁNTSZ hivatalos honlapja (www. antsz.hu)
Sajtóanyagot összeállította: Éberhardtné Berecz Zsuzsanna egészségfejlesztő
Szakmailag jóváhagyta: Dr. Solti Hilda népegészségügyi osztályvezető


[ 2015.07.23. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-