nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Hajóskanzen oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Hajóskanzen
A magyar hajózás történetének legfontosabb részét képező, felújított hajók tekinthetőek meg áprilistól a Neszmélyi Hajóskanzenben.

Megnyitotta kapuit a Neszmélyi Hajóskanzen

Megnyitotta kapuit a Neszmélyi Hajóskanzen. A magyar hajózás történetének legfontosabb részét képező, a forgalomból már kivont, de uniós pályázati forrásból felújított hajókat tekinthet meg áprilistól a nagyközönség a Neszmélyi Hajóskanzenben. Három hajót és a skanzenhez tartozó partszakaszt sikerült teljes mértékben felújítani, megszépíteni. A Lajta Monitor Hadihajó 140. évfordulóját végre már felújítva ünnepelheti. A Neszmély lapátkerekes gőzhajó gőzgépe újra mozgásba lendül, matrózkabinjait birtokba vehetik a szállóvendégek. A Zoltán lapátkerekes gőzhajó hajótörténeti kiállítással, könyvtárral várja látogatóit.

A Skanzenben található még a Vöcsök szárnyashajó, és a még rekonstrukcióra váró lapátkerekes Petőfi gőzös. Az érdeklődők május elsején nagyszabású majális keretein belül ünnepelhetik a skanzen megnyitását.

A hosszas és kitartó munka eredményeként a Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány a Közép Dunántúli Operatív Program keretében 350 millió forintból valósíthatta meg a kortörténeti jelentőségű hajók rekonstrukcióját.

2004-ben az Európa cégcsoport tulajdonosai, Neszmély község Önkormányzatával karöltve Hajóskanzent terveztek a neszmélyi Szent Ilona öböl területére. Még ebben az évben létrehozták a „Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítványt", és nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint a náluk állomásozó hajók felújítását és közkinccsé tételét a nagyközönség számára.

A támogatásnak köszönhetően három hajót és a skanzenhez tartozó partszakaszt sikerült teljes mértékben felújítani, megszépíteni. A hajózás szerelmesei számára igazi kincsnek számító LAJTA Monitor Hadihajó 140. évfordulóját végre már felújítva ünnepelheti. Az 1957-ben épült Neszmély lapátkerekes gőzhajó gőzgépe újra mozgásba lendül, matrózkabinjait birtokba vehetik a szállóvendégek, osztálykirándulásaikat nálunk töltő kisdiákok, interaktív szimulátorának köszönhetően pedig igazi hajóskapitánynak érezhetjük magunkat fedélzetén. Az Alapítványunknak is nevet adó -1869-ben épült- Zoltán lapátkerekes gőzhajó hajótörténeti kiállítással, és egy - a folyami hajózás mindennapi életét felvonultató - könyvtárral várja látogatóit. A Skanzenben található még a Vöcsök szárnyashajó, és a még rekonstrukcióra váró - fénykorában személyszállító lapátkerekes - a Petőfi gőzös.

2011. április elsején új időszámítás vette kezdetét a Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány életében. A Neszmélyi Hajóskanzen végre megnyitotta kapuit, amit ünnepélyes keretek között május elsején, egy hajós majálison minden érdeklődő együtt ünnepelhet meg a skanzen megálmodóival.

Forrás: www.kekduna.hu


[ 2011.04.22. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-