nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Gyakran az is megnyugtató, ha értéktelen a hagyaték oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Gyakran az is megnyugtató, ha értéktelen a hagyaték
Beszélgetés A. Bak Péterrel, a lábatlani, Corvin-díjas festőművésszel Mindenszentek kapcsán a Kemma.hun

Lábatlan - A mindenszenteki gyertyák, mécsesek lángja lelkekbe, vásznakra kívánkozó látvány. A festőművészek mégsem rohannak, hogy ecsetjüket festékbe mártsák. A lábatlani A. Bak Péter sem festette meg a sírkerteket, holott az elhunytakkal más módon különleges a kapcsolata.

A Lábatlanon élő, Corvin-díjas festőművész, A. Bak Péter műtermének hatalmas ablakából legnagyobb folyónk, a Duna vonalán ellátni Esztergomig. A túlsó parton templomtornyok jelzik több felvidéki település létét. Itt előttünk, alattunk a piros cserepes és eternitszürkés palatetők között sárgulnak, pirosodnak már a fák, a bokrok. Jobbra, az egykori kis településből várost teremtő üzemek talán legfontosabbja, a napokban is sok családnak kenyeret adó cementgyár jellegzetes látványa. A 10. számú főút melletti temető nem látszik az ablakból. Nekem legalább is nem tűnik fel. A. Bak Péter festményein sem.

– Azzal gyorsan le is zárhatnánk ezt a felvetést, hogy pedig ott van a főút mellett. Az azonban izgalmasabb megjegyzés, hogy egyetlen képemen sem látható temető. Pedig visszatérően megfog a mindenszentek varázsa. Főleg a régi, kis temetőkben. Ott nem milliósak az emlékművek, nem egymás hegyére hátára zsúfoltak a sírok, egyszerűségükben is csodálatosak a fejfák, az elmúlás varázsához méltó a csend és nyugalom. Mindenszentekkor, halottak napján millióegy kis szentjános bogárként imbolyognak a gyertyák, mécsesek lángjai. Lelkekbe, vásznakra kívánkozó látvány – mondta műtermében házigazdánk.

– Mégsincs ilyen olajképe, grafikája, pasztellje.

– Pedig évről évre felvillanyozódom a látványtól, és elhatározom, hogy megörökítem. Aztán a mindennapok sodrásában halványul, majd eltűnik ez az ötlet. Jönnek az újabb kiállítások, az újabb feladatok, az újabb kihívások.

– Festőművész kollégái is hasonló cipőben járhatnak.
– Úgy látom, egy kicsit pályázati kiírások vezérelte lett a képzőművész társadalom. Határidők vannak, amelyeket jó betartani az eredményes szereplés, a víz fölött maradás, az elismertség érdekében. Amikor nem szorít a határidő, a többség tájképet, csendéletet fest. Esetleg nonfiguratív alkotásait próbálja közkinccsé tenni. Kevesen próbálkoznak más témákkal, például az elmúlással, a halállal, a temetők különleges világával. És mielőtt kérdezné, jó ötletet adott. Persze a hazai képzőművészetben – azt hiszem ehhez értek – nem teljesen idegen a temetők világa, a Dunakanyar festőjeként emlegetett Szőnyi István zebegényi temetés témájú képei remélem közismertek.

– A halottakkal önnek becsűsként is különleges kapcsolata van.
– Okleveles műtárgy-, festmény szakértőként valóban sokszor adódik olyan feladatom, hogy elhunyt hagyatékáról kell szakvéleményt mondanom. Érdekes, hogy a hozzátartozók annak is tudnak örülni, hogy ha kiderül, hogy a hagyaték másolatokból, illetve szinte érték nélküli képekből, porcelánokból áll, és annak is, hogy pénz jöhet a házhoz. Az első esetben nincs miért vitatkozni a gyerekeknek, rokonoknak, a másik változat meg ugye egyértelmű.

– Milyen gyakran téved értékbecsléskor? Na jó, ugorjunk vissza egy kicsit, elmondaná első tévedését?

– Nehéz erről úgy beszélni, hogy ne tűnjek nagyképűnek. Édesapám festőművész volt, belenőttem egy világba. Sokáig dolgoztam fővárosi képkeretező műhelyben, sok ezer alkotás volt a kezemben. Kiállítási katalógusok hegyeit dobozoltam a mostani műtermem sarkába, a mai magyar alkotók döntő részét személyesen ismerem. Szakemberektől tanultam lelkesen a becsűs szakmát. És mielőtt nagyon okosnak látszanék, elmondom a lényeget. Ráérzek dolgokra. Aztán már csak utána kell járni a tényeknek. És még egy fontos hitvallásom a becsűs munkában: soha nem teszek konkrét javaslatot arra, hogy az örökösök hogyan osszák el a rájuk maradt javakat. Ez legyen az ő gondjuk.

A tehenek nem menők, a nagybányai színesek viszont jó áron eladhatók

Komoly üzleti titkokat is megosztott velünk becsűsként A. Bak Péter: – Most nem lehet jó áron eladni paraszti témájú alkotásokat. Nem megy például a falusi udvar, a tehéncsorda, a lovaskocsi. De a serénykedő, izzadó munkások sem kelendőek. Nagyjából öt év múlva jön elő újra a falusi romantika, addigra a valóságból eltűnnek ezek a színek. Az emberek mindig arra vágynak, ami nincs. Viszont most lehet jó pénzért eladni a nagybányai festőiskolához tartozó alkotók képeit. Főleg ha ezek szép színesek.

Fenyvesi Károly

Forrás: www.kemma.hu


[ 2010.11.02. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-
-