nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / Glutén érzékenyeknek oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
november 2020
előre
Glutén érzékenyeknek
Az érintettek csak garantáltan gluténmentes terméket vásároljanak. Ezeken a csomagoláson szöveggel vagy grafikusan  jelölik a gluténmentességet.
A glutén-érzékenyeknek készült élelmiszerekről
A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, mely a búza, a rozs, az árpa, a zab, és a köles magjaiban is megtalálható. Ezen fehérje a gabonaszemek fehérjetartalmának igen nagy %-át teszi ki.

Az emberi szervezet számára a glutén teljesen emészthető, azonban egyes esetekben –sajnos egyre növekvő számban- a szervezet érzékennyé válhat a gluténra (lisztérzékenység).

Lisztérzékenységben (coeliakiában) a gluténtartalmú élelmiszerek és ételek hatására a vékonybél nyálkahártyájának a sejtjei elpusztulnak, a bélbolyhok lelapulnak, s minthogy emiatt zavar támad az emésztésben és a felszívódásban, súlyos hiányállapot alakulhat ki. A kórkép igen változatos, az étvágytalanság, a hányinger, a hányás, a hasmenés, a puffadt pókhas, a gyermeknek a fejlődésben való visszamaradása (csecsemők esetében tünet lehet a kielégítő táplálkozás melletti súlyvesztés), a vérszegénység és bizonyos lelki elváltozások is utalhatnak lisztérzékenységre.

Az étrendből ki kell hagyni minden olyan ételt vagy élelmiszert, amely glutént tartalmaz, beleértve a kész vagy félkész termékeket is. A betegség egyetlen kezelési módja –jelenlegi ismereteink szerint- az életre szóló, szigorú diéta. Gluténmentes lisztek és keményítők: rizs-, sárgaborsó-, szója- és kukoricaliszt, kukoricadara, kukorica- és burgonyakeményítő.

A glutén-érzékenyeknek szánt élelmiszerek olyan különleges táplálkozási célú élelmiszerek, amelyeket speciálisan úgy gyártottak, készítettek és/vagy dolgoztak fel, hogy a glutén-érzékenyek különleges táplálkozási igényeit kielégítsék. A glutén-érzékenyeknek szánt élelmiszerek címkéjén vagy bármely kereskedelmi kommunikáció során kizárólag csak akkor használható a „gluténmentes” kifejezés, ha a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben a glutén legfeljebb 20 mg/kg.
Normál közfogyasztású élelmiszereken is feltüntethető a „gluténmentes” megjelölés, feltéve, hogy az adott élelmiszer gluténtartalma nem haladja meg a 20 mg/kg-ot a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerre vonatkoztatva, és nem téveszti meg a fogyasztót.
A „nagyon alacsony gluténtartalmú” kifejezéssel is találkozhatunk egyes termékek címkéjén. Ezeket az élelmiszereket úgy állítottak elő, hogy a gluténtartalmat lecsökkentették, és nem tartalmaznak 100 mg/kg-ot meghaladó mennyiségű glutént.
A különleges táplálkozási célú élelmiszereket jogszabályi előírásoknak megfelelően be kell jelenteni az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél (OÉTI). A bejelentett élelmiszerekről –így a gluténmentes élelmiszerekről is- tájékozódhatunk a www.oeti.hu honlapon.
Az alábbi lehetőségek adódhatnak:
• A termék fajtája miatt esetleg nem is gondolunk rá, hogy a termék glutént tartalmazhat (ilyenek pl. tej- és húsipari termékek, gyümölcs készítmények, rágógumik).
• Gondolunk ugyan rá, de nem ismerjük a termék pontos összetételét (pudingok, ketchup, sütőpor).
• Biztosak vagyunk benne, hogy nem tartalmaz glutént, de tévedhetünk (pl. az élelmiszerekben levő keményítőszörp alapanyaga búza is lehet).
• Az alapanyag nem tartalmaz glutént, de a gyártási technológia során szennyeződhet ezzel az anyaggal a termék.

Fentiek miatt az érintettek csak garantáltan gluténmentes terméket vásároljanak. Ezeken a csomagoláson szöveggel vagy grafikusan (áthúzott búzakalász jellel) jelölik a gluténmentességet.
Sajtó anyagot összeállította: Hasenberg Zsuzsa közegészségügyi felügyelő
Jóváhagyta: Dr. Solti Hilda kistérségi tiszti főorvos

2012.10.24.


[ 2012.10.30. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-