nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / Február 4. – Rákellenes Világnap oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
november 2020
előre
Február 4. – Rákellenes Világnap
2000-ben „Rákellenes világnap”-pá nyilvánították a február 4-ét. Céljuk volt a rák ellen folytatott küzdelem eszméjének erősítése, a figyelemfelhívás

Február 4. – Rákellenes Világnap

A világon 8 millióan halnak meg daganatos betegségben évente, melynek száma becslések szerint 2030-ra 11,5 millióra nőhet. Nemzetközi összehasonlításban hazánk a rosszindulatú daganatok miatti halálok szerint a listavezető országok között szerepel (Forrás: KSH, OECD).
Párizsban a Nemzetközi Rákellenes Unió 2000-ben „Rákellenes világnap”-pá nyilvánította február 4-ét. Céljuk volt a rák ellen folytatott küzdelem eszméjének erősítése, a figyelemfelhívás, mely napjainkban igen aktuális.
Megyénk lakossága körében a kiemelt haláloki főcsoportok közül a daganatos betegségek miatt bekövetkezett halálozás a második vezető halálok (1. ábra).
A Nemzeti Rákregiszter adatait figyelemmel kisérve elmondható, Magyarországon évente több mint 90 000 új daganatos eset kerül felfedezésre, bejelentésre.
Megyénkben az elmúlt években a leggyakoribb újonnan diagnosztizált, és bejelentett daganatos betegségek az emésztőrendszeri, a légzőszervi daganatos betegségek. A melanoma és bőr egyéb daganatos megbetegedései harmadik vezető helyre léptek elő az utóbbi években, megelőzve az emlő rosszindulatos betegségeit (2. ábra).

1. ábra

2. ábra

A felismerésre kerülő rákos megbetegedések jelentős része megelőzhető lenne. Köztudott, hogy egészségi állapotunkat életmódunk 40-50%-ban befolyásolja, ezért igen fontos lenne az ártalmakkal való találkozás előtti segítségnyújtás neveléssel, egészségkultúránk fejlesztésével, gondolkodásunk és egészségtudatos magatartásunk formálásával, védőoltással. A megelőzés nagyon egyszerű dolgokat jelent, többek között a mindennapi életünkben a pihenés-alvás egyensúlyának megteremtése, rendszeres testmozgás, megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel, védőoltás a szűrővizsgálatok igénybevétele. A szűrés a tünet-és panaszmentes személyeknél a még rejtett, korai szakaszban levő betegség fennállás valószínűségének kizárása vagy megerősítése. A rákban elhunytak fele megmenthető lenne, ha az elváltozást, a daganatot idejében felismernék és megfelelően kezelnék.
Az Európai Rákellenes Kódex, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) időbeni felismerést célzó ajánlása szerint

- minden 25-65 év közötti nő vegyen részt 3 évente nőgyógyászati méhnyak-szűrésen,
- minden 45-65 év közötti nő menjen el 2 évente mammográfiás emlőszűrésre,
- panasz nélkül is javasolt az 50 év feletti férfiaknak a prosztata-szűrése,
- javasolt 50 éves kortól a vastagbélrák szűrés,- 20 éves kortól javasolt évente, illetve nagyszámú anyajegy esetén félévente bőrgyógyász által az anyajegyek szemrevételezése.

Mindezek csak ajánlások, azonban szűrni csak olyan embereket lehet, akik a szűrővizsgálatokon megjelennek. Mi magunk sokat tehetünk önmagunk egészségéért. Legyen fontos egészségünk, tegyünk érte mindennapi életünk során, és vegyünk részt a szűrővizsgálatokon!

[ 2017.02.02. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-