nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Hirdetmények / Falugazdász tájékoztató oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
december 2020
előre
Falugazdász tájékoztató
Az őstermelői igazolványok megújítása elkezdődött. A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adójának visszaigénylése.
A Tisztelt őstermelők, gazdálkodók figyelmét a következőkre hívnám fel:

1. Az őstermelői igazolványok megújítása elkezdődött. A NAV tájékoztatása szerint 2012-től mezőgazdasági őstermelőnek kizárólag az őstermelői tevékenységet végző, őstermelői igazolvánnyal rendelkező, illetőleg családi gazdálkodó és családi gazdaság tagjaként tevékenységet végző személy minősül. Előző években a Mezőgazdasági- és Vidékfejlesztési Hivatal által regisztrált gazdálkodó is őstermelőnek minősült. A kifizetőnek nem kell adóelőleget megállapítania az őstermelői tevékenységből származó bevételből, ha a magánszemély legkésőbb a kifizetéskor bemutatja az adóévre hitelesített értékesítési betétlapját. Az egyes adózási módok választhatóságának értékhatárai nem változtak, azaz továbbra is adómentes a tevékenység, ha az az évi 600 ezer forintot nem haladja meg. Mezőgazdasági kistermelőnek minősül továbbra is az a személy, akinek az adóévben megszerzett mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelme a 8 millió forintot nem haladja meg, valamint az átalányadózás ezen értékhatárig választható. Az igazolványok érvényesítése az előző évekhez hasonlóan 1000 Ft betétlaponként.
2. 2012. január 15-től lehetőség van a 2011-es évben a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adójának visszaigénylésére. A nyilatkozatra továbbra is 2 igazolás szükséges, a falugazdász az elvégzett munkát, míg a megyei Kormányhivatal-Földművelésügyi Igazgatósága a megművelt területek nagyságát ellenőrzi és igazolja. A szükséges nyomtatványok beszerezhetőek a falugazdásznál. Továbbra is a visszaigényelhető mennyiség maximum 97 l/ha. A literenként visszaigényelhető összeg 2011-ben a következőképpen alakul:
- 2011. 01. 01.-2011. 10. 31.: 77,88 Ft/l (az adómérték 80%-a)
- 2011. 11. 01.- visszavonásig: 90,487 Ft/l (az adómérték 82%-a)

3. A 2011. évi területalapú támogatások második részletének kifizetése 2011. január 19.-2011. június 30. között esedékes.


[ 2012.01.18. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-