nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Egy óra a Földért oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Egy óra a Földért
Egyre többen csatlakoznak a 2007-ben Sydney-ből elindult Föld órája (Earth Hour) kezdeményezéshez.

Bárki hozzájárulhat a globális felmelegedés lassításához és a fényszennyezés időszakos csökkentéséhez azzal, ha 2008. március 29-én este 8 órakor egyetlen órára lekapcsolja a lámpákat.

Tavaly március végén egyedülálló kezdeményezés indult Sydney-ben, amikor a város lakói munkahelyeiken és otthonaikban egy órán keresztül lekapcsolták lámpáikat és kihúzták éppen használatban nem lévő elektromos eszközeiket. Mindezzel 5 százalékkal csökkenthető abban az egy órában a Föld légkörét károsító gázok kibocsátása, amelynek szerepét már nem sokan kérdőjelezik meg a globális felmelegedésben és klímaváltozásban.
Sydney


A 2007-es megmozdulásban 2,2 millió ember oltotta le lámpáit, a szervezők pedig kezdettől fogva abban reménykedtek, hogy a példa nemzetközileg is népszerűvé válik. Úgy néz ki, reményük beteljesülni látszik, mivel egyre több város (például Melbourne, Brisbane, Chicago, Toronto, Manila, Tel Aviv, Koppenhága) jelezte csatlakozási szándékát a Föld órája mozgalomhoz, amelynek következő akciója 2008. március 29-én, szombaton lesz, este 8 és 9 óra között. A megmozdulás célja egy órán át csökkenteni a széndioxid-kibocsátást, ami több százezer autó forgalomból kivonásával egyenlő, legalább is az adott óra erejéig - írja a csillagaszat.hu.

Növelné a mozgalom sikerét, ha ebben az évben Magyarországról is több település, azok intézményei, vállalatai és lakosai is csatlakoznának a nemzetközi akcióhoz, és egy órányi időszakra kikapcsolnák a köz-, vagyon-, és a közlekedésbiztonság szempontjából nélkülözhető fényeket.  Az earthhour.org honlapon országonkénti bontásban is megtekinthető támogató vállalatok listája. Magyarország neve mellett egyelőre három csatlakozó neve szerepel. Összehasonlításképpen: Romániában ez a szám 21, Lengyelországban pedig 11.

Az aktuális adatok alapján eddig több mint 132 ezer ember és több mint 8500 cég csatlakozott a kezdeményezéshez. A nemzetközi kampányról további információ található a www.earthhour.org  honlapon. Regisztráció itt: www.earthhour.org/sign-up

Forrás. www.csillagaszat.hu


[ 2008.03.29. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-