nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / Egészség oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
december 2020
előre
Egészség
Ha időben felismerjük az agyvérzést, életet menthet

Azok az agyvérzést szenvedett betegek, akik egy-két órán belül orvosi ellátásban részesülnek, elkerülhetik, hogy szélütésük halállal, maradandó károsodással végződjön. Az agyvérzés tünetei könnyedén felismerhetők, s még a gyanúja esetén is orvost kell hívni, hiába tiltakozik a beteg.


Az agyvérzés (stroke) - a világ fejlett államaihoz hasonlóan - Magyarországon is a harmadik helyen áll a vezető halálokok között. Ez a betegségcsoport a tartós rokkantságot okozó betegségek között is az élen áll.

A stroke legtöbbször a reggeli-délelőtti órákban alakul ki, az esetek többségében a következő fenyegető tünetei és előjelei lehetnek:

    * féloldali végtaggyengeség- bénulás
    * átmeneti látásvesztés az egyik szemen
    * kettőslátás, látótérkiesés
    * beszéd megértési zavarok,
    * szóformálási nehézségek
    * zavartság, szédülés, fejfájás
    * hirtelen fellépő eszméletvesztés

Ezek a tünetek lehetnek múló jellegűek vagy maradandóak, és együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak.

A szélütés utáni első órák a túlélés és a maradandó károsodások elkerülése szempontjából kritikusak, ezért már a szélütés gyanúja esetén is azonnal mentőt kell hívni.

Tévhit, hogy a stroke csak az idősek betegsége, fiatal és középkorú felnőtteknél, illetve gyerekkorban is felléphet (betegek körülbelül egyharmada 65 év alatti). Előfordulásának valószínűsége a kor előrehaladtával nő, ami azzal áll összefüggésben, hogy a szív rendellenességei (infarktus, ritmuszavar), illetve a háttérben gyakran álló érszűkület, mely az általános érelmeszesedés talaján jön létre, ebben a korban gyakoribbak.

Négy módszer, amellyel felismerhetjük az agyvérzés jeleit:

1.    Ha megkérjük a veszélyeztetett személyt, hogy mosolyogjon,

2.    Ha megkérjük a veszélyeztetett személyt arra, hogy mondjon egy
rövid mondatot, pl. Ma nagyon szép idő van.

3.    Ha megkérjük a veszélyeztetett személyt arra, hogy emelje fel mindkét
karját a magasba.

4.  Ha megkérjük a veszélyeztetett személyt arra, hogy öltse ki a
nyelvét.

A fentiek közül bármely elváltozás jeleit mutatja a normálistól, pl. ha arcának egyik fele görcsösen mozdulatlan marad, vagy nem tudja kifejezni magát egy egyszerű mondat erejéig sem, vagy ha valamelyik kezét nem tudja felemelni feje fölé, vagy nem tudja kiölteni nyelvét, vagy az egyszerűen csak kilóg a szájból ... ez mind azt jelzi, hogy sürgősen hívjuk a mentőket.

forrás:strokeline.hu


[ 2008.05.17. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek