nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / Borünnep oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
március 2021
előre
Borünnep
A Gerecseháti Hegyközség lábatlani gazdáinak döntése értelmében 2003-tól minden évben március 15-én rendezik meg a lábatlani borversenyt. A hagyományteremtő elhatározás első debütálásának magunk is tanúi lettünk. Példás szervezettséggel, mondhatni olajozottan folytak a dolgok, no meg persze a borok, üvegből kancsóba kancsóból pohárba, pohárból az ízlelő „szerkezetekhez” s még tovább…
Két külön zsűri értékelte a 2002-es, alkalmanként 2001-es termést, hármas-hármas csoportban. Tagjai voltak: Schwarczemberger István – Tata – a bizottság elnöke, Nyergesi Rezső – Nyergesújfalu, Dr. Meiszel László – Nyergesújfalu, Lénárt István – Süttő, Halász Zsolt – Karva, Maga Lubomír – Karva. A 64 lábatlani bor mellett 16 karvai bor is indult, korábbi hagyományokat és a két település kapcsolatait erősítve. Mielőtt az eredményeket ismertetnénk, ne feledkezzünk meg a verseny végét jelentő ünnepélyes eredményhirdetésről és az azt követő vacsoráról sem.
Először Boda Csaba alpolgármester köszöntötte e nemes vetélkedő résztvevőit, majd a hegybíró, Lénárt István értékelt, végül a hegyközség elnöke, Nyergesi Rezső összegezte a nap eseményei. Kiemelte: a lábatlani bor nagyot fejlődött a korábbiakhoz képest, s egyre nagyobb igényesség tapasztalható a gazdák részéről. A vacsorát illetően sem lehetett oka panaszra senkinek, hiszen a Bartos-konyha kiváló marhapörköltje vetélkedett a nemes borok ízeivel. S ha talán nem is sorolunk fel minden szervezőt név szerint, ne feledkezzünk meg arról, aki a versenyt megelőző teljes napon át fogadta a zsűrizésre váró nedűket. Köszönet ezért Petkovics Józsefnek, a Biokultúra Egyesület elnökének. A lábatlani borok fejlődésének ékes bizonyítéka az az eredmény, amelyet néhány boros gazdánk ért el azon az almásfüzitői versenyen, ahol többek között olyan nagy termelőkkel és nagy nevekkel vetélkedtek, mint a Gimeskő-vin Kft, a Taschner-vin Kft, a Komáromi Mg. Rt., vagy a Szőllősi Pincészet. Itt is szép sikert könyvelt el Vénusz János, aki ezüstérmet kapott Olaszrizlingjével, Irsai Olivér és Kékfrankos borával, szintén ezüstöt kapott Pintér Gábor Cabernet savinyon, Szarka Péter Olaszrizling, Kéhner János Cuuvé borával.
[ 2003.04.23. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek