nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / AIDS VILÁGNAP oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
december 2020
előre
AIDS VILÁGNAP
2016. DECEMBER 01. „HIV STIGMA: NOT RETRO, JUST WRONG” „A HIV megbélyegzés: Nem retro, csak helytelen”
Manapság már teljesen mást jelent, ha valakit HIV-vel diagnosztizálnak, mint 20-30 éve. A HIV már nem halálos ítélet. Habár az emberek hozzáállása nagyon nehézzé teheti az együttélést a HIV-vel. Néhány dolgot érdemes újra visszahozni az 1980-90-es évekből, de a HIV megbélyegzést semmiképp. Itt az idő, hogy véget vessünk a HIV megbélyegzésnek!
Az AIDS (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) a betegség angol nevének kezdőbetűi; magyar jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes.
Az AIDS a HIV (Human Immunodeficiency Vírus- emberi immunhiányt okozó vírus) fertőzés következtében kialakuló fertőző betegség.
Az AIDS világnapja segít a HIV megbélyegzést oda tenni, ahová való: a múltba, azáltal, hogy csatlakozott a NOT Retro, Just Wrong (Nem retro, csak helytelen) kampányhoz.
A magyarországi nyilvántartásban jelenleg 3237 regisztrált HIV fertőzött személy szerepel, ezen belül Komárom-Esztergom Megyében 35 fő.
Sajnálatos tény, hogy a HIV fertőzött betegek közel 50%-a nem tud a betegségéről, és sok esetben akkor derül fény a HIV pozitivitásra, amikor a betegség már előrehaladott stádiumba jutott. A szűrésen feltárt HIV pozitív esetek száma csak a „jéghegy csúcsa”, a fertőzött betegek száma a regisztrált adatok többszöröse is lehet.
A HIV észrevétlenül, éveken át képes megbújni a szervezet sejtjeiben, lassan károsítja az immunrendszert és csak évek múlva jelentkeznek a betegség jellegzetes tünetei. Amennyiben az immunrendszer meggyengül, védtelenné válhatunk a fertőzésekkel és daganatos betegségekkel szemben.
A vírushordozó személy egészségesnek érezheti magát, de vérével, nemi váladékával megfertőzhet másokat. A fertőzött anya a terhesség alatt a méhlepényen keresztül-, szülés közben, vagy szoptatás folyamán az anyatejjel is megbetegítheti gyermekét.
A vírus a szervezeten kívül rövid időn belül elpusztul. A fertőzéshez egyik emberből a másikba közvetlenül kell átkerülnie. Különösen veszélyeztetettek a prostituáltak, a homoszexuálisok, az intravénás droghasználók, valamint az ő szexuális partnereik. Egyre gyakrabban lehet találkozni a fiatalabb (19-25 évesek) korosztály fertőzöttségével, amely a meggondolatlanság, könnyelműség következménye.
A vírus bejutását követően a szervezet védekezni próbál és ellenanyagképzéssel válaszol. A fertőzést követő 1-2 hónap múlva, az esetek 30 %-ban enyhe, magától múló, influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek (nyirokcsomó duzzanat, láz, éjszakai izzadás, gyengeség).
A laboratóriumi vizsgálat a fertőződést követően kb. 3-5 hét múlva nem a vírust, hanem az ellene képzett ellenanyag jelenlétét tudja kimutatni. Ezt az időszakot „ablak periódusnak” nevezzük. Az ablak periódus alatt a vírus laboratóriumi vizsgálattal még nem mutatható ki.
Bár a HIV fertőzés, az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, azonban ma már korszerű terápiás eszközök állnak rendelkezésre a fertőzés tünetmentessé tétele és tartása terén. Ehhez azonban elengedhetetlen a korai felismerés, a szűrésen való részvétel, majd a fertőzött részéről a megfelelő egészségtudatos hozzáállás.
Magyarországon az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban gondozzák, kezelik a HIV-fertőzött és az AIDS beteg embereket.
Komárom-Esztergom Megyében a HIV szűrést / tanácsadást a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai végzik Tatabányán, a Szent Borbála Kórház Mentálhigiénés Központjában minden héten, szerdánként 14:00 és 16:00 óra között.

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Főosztály

[ 2016.12.01. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-