nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / AIDS világnap oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
november 2020
előre
AIDS világnap
2011. és 2015. között az AIDS világnapok fő témája: „Ne forduljon elő új HIV-fertőzés, legyen vége a megkülönböztetésnek, senki ne haljon meg AIDS-ben.”

AIDS VILÁGNAP - 2015. DECEMBER 01. „Getting to zero - Ne legyen több AIDS haláleset!”

2011. és 2015. között az AIDS világnapok fő témája: „Ne forduljon elő új HIV-fertőzés, legyen vége a megkülönböztetésnek, senki ne haljon meg AIDS-ben.” A mottóval a szervezők fel kívánják hívni a korai felismerés és az időben megkezdett terápia fontosságára a figyelmet.
Az AIDS (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) a betegség angol nevének kezdőbetűi; magyar jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes.
Az AIDS a HIV (Human Immunodeficiency Vírus- emberi immunhiányt okozó vírus) fertőzés következtében kialakuló fertőző betegség, melyre a tudomány jelenlegi állása szerint nem áll rendelkezésre célzott terápiás eszköz.
A magyarországi nyilvántartásban jelenleg 2978 regisztrált HIV fertőzött személy szerepel, Komárom-Esztergom Megyében 32 fő érintett a betegségben. Magyarországon évről évre növekszik az újonnan felderített HIV pozitív betegek száma.
Sajnálatos tény, hogy a HIV fertőzött betegek közel 50%-a nem tud a betegségéről, és sok esetben akkor derül fény a HIV pozitivitásra, amikor a betegség már előrehaladott stádiumba jutott. A szűrésen feltárt HIV pozitív esetek száma csak a „jéghegy csúcsa”, a fertőzött betegek száma a regisztrált adatok többszöröse is lehet.
A HIV észrevétlenül, éveken át képes megbújni a szervezet sejtjeiben, lassan károsítja az immunrendszert és csak évek múlva jelentkeznek a betegség jellegzetes tünetei. Amennyiben az immunrendszer meggyengül, védtelenné válhatunk a fertőzésekkel és daganatos betegségekkel szemben.
A vírushordozó személy egészségesnek érezheti magát, de vérével, nemi váladékával megfertőzhet másokat. A fertőzött anya a terhesség alatt a méhlepényen keresztül, szülés közben, vagy szoptatás folyamán az anyatejjel is megbetegítheti gyermekét.
A vírus a szervezeten kívül rövid időn belül elpusztul, a fertőzéshez egyik emberből a másikba közvetlenül kell átkerülnie. Különösen veszélyeztetettek a prostituáltak, a homoszexuálisok, az intravénás droghasználók, valamint az ő szexuális partnereik. Egyre gyakrabban lehet találkozni a fiatalabb (19-25 évesek) korosztály fertőzöttségével.
A vírus bejutását követően a szervezet védekezni próbál és ellenanyagképzéssel válaszol. A fertőzést követő 1-2 hónap múlva, az esetek 30 %-ban enyhe, magától múló, influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek (nyirokcsomó duzzanat, láz, éjszakai izzadás, gyengeség).
A laboratóriumi vizsgálat a fertőződést követően kb. 3-5 hét múlva nem a vírust, hanem az ellene képzett ellenanyag jelenlétét tudja kimutatni. Ezt „ablak periódusnak” nevezzük. Az ablak periódus alatt a vírus laboratóriumi vizsgálattal még nem mutatható ki.
Bár a HIV fertőzés, az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, ma már korszerű terápiás eszközök állnak rendelkezésre a fertőzés tünetmentessé tétele és tartása terén. Ehhez azonban elengedhetetlen a korai felismerés, a szűrésen való részvétel.
Magyarországon az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban gondozzák, kezelik a HIV-fertőzött és az AIDS beteg embereket.
Komárom-Esztergom Megyében HIV szűrést / tanácsadást a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai végzik Tatabányán, a Szent Borbála Kórház Mentálhigiénés Központjában minden héten, szerdánként 14:00 és 16:00 óra között.

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Főosztály

[ 2015.11.30. ]
MEGOSZTÁS:

Kapcsolódó képek
-