nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / AIDS Világnap oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
december 2020
előre
AIDS Világnap
December elsején, az AIDS világnapján a világ minden táján felhívják a figyelmet a HIV/AIDS-járványra.

AIDS Világnap 2013. december 1.

December elsején, az AIDS világnapján a világ minden táján felhívják a figyelmet a HIV/AIDS-járványra. Ez a nap lehetőséget biztosít arra, hogy szerte a világon ösztönözzék az előrelépést a HIV/AIDS-megelőzés, a kezelés és a gondozás területén.
Tíz év alatt harmadával csökkent az új HIV-fertőzések száma, a modern antiretrovirális kezeléseknek köszönhetően pedig egyre kevesebb ember halálát okozza a szerzett immunhiányos betegség - derült ki az AIDS elleni küzdelem december 1-jei világnapja alkalmából közzétett ENSZ-jelentésből.
Világszerte majdnem egyharmadával kevesebb, 2,3 millió új HIV-fertőzöttet diagnosztizáltak 2012-ben, mint 2001-ben. A vírus okozta szerzett immunhiányos betegségben (AIDS) 1,6 millióan haltak meg 2012-ben, ez szintén 30 százalékkal kevesebb, mint az AIDS miatti halálozások 2005-ös rekordszáma.
A gyerekek körében 2001-hez képest 52 százalékkal volt kevesebb az új fertőzöttek száma 2012-ben.

A betegség felismerése óta összesen mintegy 75 millióan fertőződtek meg a szerzett immunhiányos betegség vírusával.
2012-ben körülbelül 35,3 millió HIV-fertőzött élt a világon.
Továbbra is Fekete-Afrika országaiban a legmagasabb az AIDS-betegek száma. Itt összesen 25 millió HIV-fertőzött élt 2012-ben, közülük 2,9 millió gyermek, azaz a világon az összes fertőzött kislány és kisfiú 90 százaléka.
Az újonnan fertőzött gyermekek száma azonban egymillióval, csaknem 40 százalékkal kevesebb volt a térségben 2012-ben, mint 2001-ben.Dél- és Délkelet-Ázsiában összesen 3,9 millióan élnek a vírussal. Latin-Amerikában 1,5 millió a HIV fertőzött, Kelet-Európában és Közép-Ázsiában is összesen 1,3 millió.
A tudatlanság a vírus terjedésének egyik fő oka. Az említett országokban a fiatal nőknek csak egynegyede, a fiatal férfiak egyharmada tudott helyesen válaszolni a HIV megelőzéséről és továbbadásáról szóló kérdésekre. A legnagyobb kockázati tényező a fiatalkori életmód. Öt új fertőzöttből ketten 15 és 24 év közöttiek, naponta körülbelül 2100-an fertőződnek meg a vírussal.
A biztató eredmények ellenére az új HIV-fertőzések száma még mindig magas, a járvány továbbra is aránytalanul nagymértékben érinti a szexiparban dolgozókat, a férfiakat, akik férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot és az intravénás szerhasználókat. Amíg ezen populáció tagjait nem tudják hatékonyan bevonni a prevenciót célzó programokba, az ingyenes szűrővizsgálatokba, illetve az egészségügyi szolgáltatásokba, addig nem várhatunk drámai javulást a járvány megfékezésében.


Sajtóanyagot összeállította: Éberhardtné Berecz Zsuzsanna egészségfejlesztő
Sajtóanyagot közlésre jóváhagyta: Dr Solti Hilda kistérségi tisztifőorvos


[ 2013.12.02. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-