nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Egészségügyi hírek / AIDS Világnap 2012. oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
november 2020
előre
AIDS Világnap 2012.
Csökken az AIDS-hez kapcsolható halálesetek száma. AIDS VILÁGNAP, 2012. DECEMBER 1.
December elsején, az AIDS világnapján a világ minden táján felhívják a figyelmet a HIV/AIDS-járványra. Ez a nap lehetőséget biztosít arra, hogy szerte a világon ösztönözzék az előrelépést a HIV/AIDS-megelőzés, a kezelés és a gondozás területén.
2011-2015 között az AIDS világnapok témája: „Ne forduljon elő új HIV-fertőzés, legyen vége a megkülönböztetésnek, senki ne haljon meg AIDS-ben”.
Az AIDS-kampány középpontjában a „Ne legyen több AIDS-szel összefüggő haláleset” áll, amely felhívja a figyelmet a kezeléshez mindenki számára való hozzáférés fontosságára. A kampány célja többek között az, hogy 2015 után ne szülessen egy gyermek sem HIV-fertőzéssel, a gyermekek ne veszítsék el a szüleiket AIDS-ben, és minden HIV-pozitív gyermek megkaphassa a szükséges kezelést.
A UNAIDS becslése szerint 2011 végén 34 millió HIV-fertőzött ember élt a Földön HIV-fertőzéssel, akik közül 3,3 millió 15 év alatti gyermek volt.
A múlt évben 2,5 millió ember fertőződött meg újonnan a vírussal és 1,7 millióan haltak meg AIDS-ben. A járvány még mindig Afrika szub-szaharai részét érinti leginkább, ahol 23,5 millióan élnek együtt a vírussal. Tavaly a régióban 1,2 millió ember halt meg az AIDS tünet együttes következtében. Az újszülöttek körében mérték a legnagyobb előrehaladást, ahol az új HIV-fertőzések száma az elmúlt két évben megfeleződött.
Az AIDS-hez kapcsolódó halálesetek száma 2005 és 2011 között világszerte több mint 25%-kal csökkent. A jelentés szerint azonban a Földön élő HIV-pozitív személyek közel fele nem tudja, hogy fertőzött, illetve 6.800.000-re becsülik azok számát, akik jogosultak a kezelésre, mégsem kapnak ellátást. A biztató eredmények ellenére az új HIV-fertőzések száma még mindig magas, a járvány továbbra is aránytalanul nagymértékben érinti a szexiparban dolgozókat, a férfiakat, akik férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot és az intravénás szerhasználókat. Amíg ezen populáció tagjait nem tudják hatékonyan bevonni a prevenciót célzó programokba, az ingyenes szűrővizsgálatokba, illetve az egészségügyi szolgáltatásokba, addig nem várhatunk drámai javulást a járvány megfékezésében.
Forrás: EPINFO 46. szám, Dr. Dudás Mária szakorvos OEK Járványügyi osztály
Forrás alapján sajtóanyagot összeállította: Éberhardtné Berecz Zsuzsanna egészségfejlesztő
Sajtóanyagot közlésre jóváhagyta: Dr Solti Hilda kistérségi tisztifőorvos

[ 2012.11.29. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-