nyitólap
webtérkép
mailküldés
keresés
vissza a főoldalra
Ön jelenleg a Városlakóknak / Aktualitások / Kulturális hírek / A Magyar Kultúra Napja oldalon áll
Városlakóknak
Feliratkozás hírlevélre
Eseménynaptár
vissza
február 2021
előre
A Magyar Kultúra Napja
2011. 01. 21-én tisztelettel meghívunk minden érdeklődőt 17 órára a Gerenday Házba Görgényi István festőművész hagyatékából nyíló kiállításra.
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint –Kölcsey ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.
Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.
Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak. Lábatlanon hagyományosan kiállítás megnyitásával emlékezünk e jeles napra.
Ebből az alkalomból 2011. január 21-én tisztelettel meghívunk minden érdeklődőt 17 órára a Gerenday Közösségi Házba
- Görgényi a titokzatos címmel -
Görgényi István festőművész művészeti hagyatékából nyíló kiállításra.

A tárlatot megnyitja A. Bak Péter Corvin-díjas festőművész.
Görgényi István festőművész egy bánhidai bányászcsalád gyermekeként született 1917-ben.
Szákszenden pásztorként, Kispécén cselédként, a kisgyóni bányában csapatcsillésként dolgozott. Az országot járva alkalmi munkákat vállalt.
Aba Novák Vilmos és Bottka Miklós főiskolai tanárok műtermében fejlesztette rajztudását. A Képzőművészeti Főiskolán Rudnay Gyula tanítványaként, 1942-ben szerzett diplomát. Tanulmányúton volt Bécsben és Münchenben.
Tanulmányai befejeztével visszatért Tatabányára, ahol bányászként dolgozott. Később rajztanárként és grafikusként tevékenykedett. Bekapcsolódott a Bányász Képzőművész Kör munkájába, 1957-58-ban vezetője is volt a szakkörnek. A Művészeti Alap tagja volt.
1973-ban hunyt el Tatabányán.
2006-ban a festő közel ötszáz műve került egy gyűjtő tulajdonába; az alkotások jelentős hányadát korábban nem ismerhette a nagyközönség. Ezen gyűjteményből válogatott anyagot – főként portrékat, tájképeket, bibliai témájú műalkotásokat mutatunk be.
A tárlat látogatható 2011. február 15-ig
SZ.I.


[ 2011.01.21. ]
MEGOSZTÁS:

A törlés használata

A hozzászólás végén látható egy új gomb, mellyel a fórum önmoderálását szeretnénk segíteni. A moderálandó hozzászólás betűszíne pirosra vált a gombra kattintás előtt.

A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. A sértőnek jelölt hozzászólások kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra 4 törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról, azaz moderálásra kerül. A gomb után látható számok az eddigi törlési igények számát mutatják a moderálási limithez képest.


Hozzászólások

Nincsenek még hozzászólások!
Kapcsolódó képek
-